Kesella på danskt vis (remoulad för fuskare)
Sommaren är såsernas, klickarnas och guckornas tid. Kokta grönsaker, rökt fisk och grillat kräver alla en sås för att komma helt till sin rätt. Det här är en variant på ett gammalt recept jag lagade under min mer fettfobiska dietistutbildning. Idag rör jag ihop den på fetare kesella och förstärker med rapsolja. Så att man inte faller ur.
Risken för urfall är överhängande när det som här är nio grader i vattnet.
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
Det här är en gammal goding som jag gör varianter på med jämna mellanrum. Folkligt värre! Jag är barnsligt förtjust i den här såsen klickad på en knäckemacka med skivade tomater. Enkelt och gott. Naturligtvis är den smarrig till rostbiff eller stekt fisk också också. Tänk på att det är gluten i den rostade löken.
- 1 msk dansk rostad lök
- 1 burk kesella (10%)
- 1 msk skånsk senap
- 1/2 tsk äppelciderviäger
- 1 msk kallpressad rapsolja
- 1/2 dl mycket finhackat äpple
- 1 msk finhackad gräslök
- 2 msk finhackad saltgurka eller annan inlagd gurka
- Mortla den rostade löken mycket fint. Rör samman krosad lök, kesella, senap och vinäger. Rör ner oljan lite i taget.
- Vänd ner övriga ingredienser. Låt stå och dra minst en kvart.
Kommentarer
Hej Alla!
Vad bra tips, för jag gillar rök fisk, men vet liten om det. Fast agamer(ödlar) gillar inte rök fisk. :)
Ska också passa på, som en läsare, Görel gjorde också på art. Recept:sidfläsk...22/6, och vill framföra en önskemål för er skiss för Taffels förbättring.
Min önskemål:
1. om det finns sätt så ingen, från matgäst, gamla läsare, eller nykomlingar/slumpbesökare, blir "glömd" i hörnet. Lisa FW är superbra värdinna, men hon hinner nog inte ta hand om alla. Och alla är säkert upptagna med, men om var och en bara tar en liten stund och se sig omkring lite, om det är någon utan bekanter här eller någon skribent som har mer kontroversiell artikel kanske, och ge dem en genuine nyfikenhet/komment för de ovanliga saker de har skrivit. Ge rum till olikheter. Mat smakar säkert trist om alla ingredienser smakar lika. Jag är skyldig: såg flera unika artiklar /komment som blev bara "overlooked" och tänkte kommentera på dem, men gjorde inte då "jag känner inte typen". Vilka bra artiklar/komment som gick bara till spillo. Synd! Dessutom: Är det inte meningen med varför man samtalar/byter kunskap,För att man vill bli en bättre människa och vill bli bekräftad för det också? Så låt oss hjälpa (bekräfta)varandra. Och så klart ingen är perfekt. Alla är under var sin kontinuerlig process. Man är alltid en hel ny person varje moment. Så var inte hård mot annan eller dig själv. Vi gör vår bästa. Och man ska ju ta hand om varandra. Mat blir säkert extra gott varje gång. Plus att vi hjälper Taffel bli en ännu trevligare sajt att mingla i, så lockas mera matnördar hit också!! Något Taffel motto kanske som till ex: We eat, we talk, we listen, we learn. Kan inte Taffel ha en tävling för en bra motto kanske.
2. Om det kan finnas en liten plats på komment efter sitt namn, för en kort specifik rad om sin själv. Till ex. EnKoppZen Tehus: Hej. Var inte skrämd för mig. Jag är ibland tokig. Men gillar verkligen folk och mat annars.
Så är mina önskemål. Nu ska jag kolla om agam ödlarna har ändrat sig och vill ändå äta rök fisk.
Ah, tänkte förresten ha en liten bloggsajt att hänvisa/länka till sedan som de andra har här, så blir inte min komment så himla lång alltid.
Hmm,..måste nog ta tillbaka mina önskemål ovan. Snällt, men omöjligt eller opraktiskt kanske. Men det var en tanke i alla fall hursomhelst. Det är rolig sajt, speciellt på högsäsongen nu när man måste ibland jobba till så sent och behöver lite paus med något trevligt attläsa lite.
Hursomhelst tänkte prova receptet utan äpple kanske. Tål inte dem tyvärr. Men det blir gott säkert. Hmmm & yammy!
EnKopp:
1. Ja, det vore ju trevligt att ha en trivselperson som på heltid gosa med våra läsare. Men vi kommer starta ngn form av community i framtiden.
2. Vad det gäller tagline så är det tekniken som begränsar en del. Dessutom blir det ju tjatigt att se samma tagline många gånger. I regel är det bara att klicka på namnet så kan man komma till en profil (du kan lägga upp en profil på blogger utan att ha en blogg)
Hälsa agamödlorna, jag är mkt fascinerad av kräldjur! :-)
Men du har gjort den på smalare kesella också? Bra för oss som inte är fettfobiker ... men kanske håller igen lite.
Det går fint att laga den på mager kesella också°
Tack för att du varnat för gluten i den danska löken. Finns det andra varianter utan mjöl?
Örjan: Den rostade schalottenlöken på asiatiska affärer brukar vara glutenfri. Men ibland är de härskna! Möjligt att det fins danska sorter som är det också numera.
Hej Lisa:
Det låter trevligt som ni har tänkt med någon form av community. Vilken bra idé. Blir jätte glad att varva ner kompisar i det. Som jag vet så ska ni få 2-3 e-mail addresser till snart som vill gärna ha er underbara nyhetsbrev.
Och tack för tipset om profile på blogger. Ska fixa det.
Roligt att du tycker det är spännande med kräldjur. Ska surfa med dem imorgon!! :) Men först rökfisk till lunch nu. Hej.
Sidor