Jag köpte Knorrs "Fond Du Chef", en geléartad fond som enligt innehållsdeklarationen bara verkar innehåller ok grejer, inga E621 och annat fusk. Men: förtjockningsmedel (xantangummi, fruktkärnmjöl, gummi arabicum), aromer (bl.a. lök), färgämne (karotener) - är det ok, dvs. äkta mat?
/Svante
Käre rådvilla soppkokare,
när det gäller livsmedelsproducenter är de flesta som du och jag fast i lite större skala. Det vill säga lata, fega och snåla. De vill sälja så billiga saker som möjligt till så högt pris som möjligt och helst bli lite älskade på kuppen.
Det senaste årens, ibland berättigade kritik mot E-nummer inneburit både fördelar och nackdelar. Fördelarna är att allt fler producenter inser att det är smart att ha mer äkta råvaror i produkterna i stället för att proppa dem fulla med natriumglutamat, E621 och kringliggande E-nummer. Nackdelen är att tillverkare gömmer ingredienser som borde ha E-nummer bakom namn som låter naturligare. Ingredienserna du räknar upp är inte farliga. Färgämnen används för att få fonden och i en del fall även den färdiga maten att se mer aptitlig ut. Konsistensgivare tillsätts för att göra den lilla klutten i behållaren lite mer lätthanterlig.
Om du tillhör dem som inte tycker att fruktkärnmjöl och färgämne, utvunnet från exempelvis morötter, hör hemma i din mat får du hitta andra ingredienser du gillar bättre för att få färg och smak på maten. Färg kan du få genom att bryna kött och lök ordentligt eller tillsätta några droppar mörk soja. Det ger dessutom mer smak. Behövs smakvolymen skruvas upp ytterligare? Det du är ute efter är främst glutamat, peptidsnuttar och andra ämnen som ger upphov till umami-smak, som i sin tur framhäver olika aromer i maten. Och det finns andra sätt än fabrikstillverkad fond att tillsätta de ämnena i din mat. Använd förslagsvis hemgjord buljong, miso, torkad svamp, lagrad ost, prosciutto, selleri, torkade tomater, asiatisk fisksås, selleri, libbsticka eller sardeller. Välj det som passar smakprofilen på den rätt du ska laga. De innehåller samma ämnen som den köpta fond och dessutom massa andra trevliga aromämnen. Det hjälper förstås om du använder riktigt bra råvaror som har mycket smak i sig. Så här lagar jag mat för det mesta. Genom att medvetet bygga smak och must. Ofta förstärker jag med en sked lantbuljongspulver.
Men det finns dagar då jag är extra lat. Eller vill ta det säkra före det osäkra. Eller helt enkelt misslyckats med att få rätta schvunget i smaken på egen hand, trots att jag anstränger mig. Kanske för att jag snålat ur och valt så trista råvaror att jag ångerfullt står och småsvär under matlagningen. Och då händer det att jag tar genvägen – en färdig fond åker ner i kastrullen för att ge maten lite extra must. Man är ju inte mer än människa.