Recept: Musslor med chorizo, tomat, ajvar och persilja

Visst är det gott att laga musslor på enklast möjliga vis, med bara schalottenlök, finhackad fänkål, smör och en skvätt vin,  så att deras sötma får fritt spelrum. Samtidigt är det ett av de mesta särpräglade och smakrika skaldjuren och tål därför tuffa tag med smaksättare. Eftersom jag är redaktör för Hötorgshallens nyhetsbrev hade jag en burk ovanligt sympatisk småskalig ajvar hemma från Prima Delikatesser. Tillsammans med smakstark chorizo gav de smak åt en fin soppsås med rejält sting som bonusbarnen älskade. Musslorna kom från Årstiderna och de är i regel riktigt bra – pinfärska och söta. Den här gången var dock nästan en tredjedel krossade eller öppna vilket gjorde mig smått putt.

Musslor med chorizo, tomat, ajvar och persilja

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Chorizons piggt rökiga smak står fint mot musselsötman. Du kan också använda bacon om det kniper. Behöver jag säga att vitt vin är gott till? Gärna med kraft och frukt för att parera chilin och matcha tomatsötman.

  • 1 kg levade musslor
  • 75 g chorizo, hård och stark
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 1/2 dl krossad tomat
  • 2-4 msk ajvar beroende på sort ajvar
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk finhackad grov färsk timjan eller 1/3 tsk torkad
  • chiliflingor efter smak
  • finhackad persilja
  • Till servering:
  • Vitt surdegsbröd
  1. Skölj musslorna noga i mycket kallt vatten. Skrubba dem om det behövs och klipp bort eventuella skägg. Släng alla som är öppna och inte sluter sig vid en lätt påknackning.
  2. Finhacka chorizon och vitlöken. Fräs dem 3-4 minuter i olivolja i en stor tjockbottnad kastrull på mycket svag värme. Slå på tomatkrosset och klicka ner ajvar. Tillsätt timjan. Smaka av med chiliflingor, men tänk på att smaken utvecklar sig när grytan får puttra. Späd med vatten. Låt puttra på mycket svag värme 7-8 minuter.
  3. Lägg i musslorna och lägg på locket. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter tills alla musslor öppnat sig.
  4. Plocka bort alla musslor som inte öppnat sig. Servera i djupa tallrikar.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh