Recept: Apelsimarinerade kalamataoliver

Lite sent omsider uppfyller jag nu mitt löfte om marinerade kalamataoliver. Aptera dem ikväll så har du en smakexplosion till förematenvinet i morgon. Välj ett kraftigt vitt vin, gärna ekad fruktig chardonnay från Nya världen till som klarar av sälta och apelsinattack från oliverna. Eller ett fruktigt rödvin, om du är lagd åt det hållet.

Om du ska serverar gröna oliver rekommenderar jag vårt nya älsklingsvin i budgetklassen: Viña Morejona Verdejo 2008, (96201) 88:-, Ett lättsinnigt överdåd av mogen winegum-aprikos, ananassötma och en svag bris av smultronaktiga schersminblommor. Något ryggradslös, men det är jag också. Egentligen ett utpräglat sommarvin, fast det kan behövas dag som denna.

Marinerade kalamataoliver

Receptmakare: Lisa Förare winbladh

Bild: Joel Wåreus

Portioner: 8 som snacks

Tid: 8 minuter+1 dygn

Att marinera egna oliver ger oproportionerligt mycket beröm i förhållande till arbetsinsatsen.

  • 4 dl kalamataoliver, avrunna
  • 3/4 dl fin olivolja
  • 1 tsk hela korianderfrön
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1/2 msk finstrimlad apelsinzest
  • 1/2-1 tsk finhackad vitlök
  • ev 1/2 msk finhackad dragon eller söt thaibasilika
  • 1/2 tsk chiliflingor
  1. Rosta försiktigt fänkålsfrön och koriander i en torr panna utan att de tar färg. De ska bara precis hettas upp så att de mildras. Mortla dem grovt.
  2. Blanda alla ingredienser och låt dra till följande dag. Rör om et par gånger under tiden. Serveras rumsvarma.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh