SOLO Bar, Kitchen & Friends
Jag bloggar mycket idag, detta är det tredje inlägget för dagen och det är något slags personligt rekord. Anledningen är att det kan hända att ett blogguppehåll kan bli verklighet de närmaste veckorna. På lördag beger jag mig till Kungliga huvudstaden för att på måndag morgon flyga till Östersund.
I Östersund hjälper jag smörgåskedjan Goûter men jag har också fått det intressanta uppdraget att hjälpa snart öppnade SOLO Bar, Kitchen & Friends med att laga god mat med kärlek, omsorg, eftertanke och glädje.
Jag är jätteglad att Johannes och Shvan som köpt krogen vill ta avstånd, inte rygg på stans övriga krogar och erbjuda mat lagad med ekonomi som en, inte enda drivkraft. Jag är väldigt smickrad att de anser mig lämpad för det uppdraget.
Östersund är Östersund och matlagningen kommer vara enkel och rustik, men den kommer vara på riktigt och vi kommer försöka ha våra producenter så nära som den tajta köksekonomin tillåter. Vi kommer köpa underbara ostar från Oviken som bland annat levererar till Noma, vi kommer koka ragú på oxsvans, mala fantastisk högrev till hamgurgare, koka såser på riktigt men framförallt kommer vi smaka på maten, reflektera över våra val av råvaror och bry oss om vad vi serverar.
Det är lätt att missledas till uppfattningen att det är svårt att servera god mat på restaurang när man äter ute i det här landet. Men så är det inte. Det är pinsamt enkelt. Med grundläggande tekniska kunskaper från någon form av kockutbildning (som jag paradoxalt nog saknar) är det en smal sak att servera god mat. Då handlar det just om det, att reflektera över sitt val av råvara, att smaka på maten man lagar och att stå för det man serverar. Krydda med nyfikenhet och du går från en trevlig middag till en stor upplevelse. Det är tyvärr inte standardförfarandet på en restaurang.
När menyer fungerar, kockar är på plats och insatta i vår filosofi, slappa leverantörer ligger på mattan, då kommer jag lämna. Jag är konstant rastlös. Jag funderar på att bege mig att åka tåg ner till Slovenien. Innan dess ska en andra undergroundmiddag äga rum i Jakobsberg starkt präglad av fantastisk input från mina kära vänner och medtafflare Peter och Margit. Den återkommer jag om.
Jag älskar kommentarer, på riktigt. I ett desperat försök att hetsa lusten i er att kommentera så utlovar jag en middag till personen som skriver den förhoppningsvis snart skrivna tusende kommentaren på den här bloggen! Observera att detta inte är menat som ett hot och att middagen är en frivillig belöning, inte ett straff.
Kommentarer
Suck. Och jag som hoppades på fler undergroundrestauranger i min närhet.
Robin: njaeeeeeeäää.
Cristoffer: Nej det har jag glömt, ska skicka ett sms till den gamla räven. Fast då kanske han vill stämma mig igen! För stalking eller nått.
Margit: Du kan veckopendla!
Amelie: Jag tror inte alls du är en trist läsare. Det är bara jag som tycker det är trist att inte ens veta om att du existerar. Men det vet jag ju nu så tack för kommenatren! Och för lyckoönskningen :)
Jag tycker det är kul att läsa din blogg, och som den trista läsare jag är skriver jag sällan kommentarer. Det bästa sättet är att få mig att skämmas genom att be om kommentarer. ;-)
Lycka till där oppe!
Jag tror det blir hur bra som helst! Och hade jag inte älskat Adelsös svampskogar så mycket så hade jag gärna efterträtt dig som kökschef. :)
Har du bjudit in Fredric Andersson till premiären av SOLO ännu??? :)
Lisa: Det var verkligen jättesnällt sagt. Du är en av mina favoritpersoner också och om jag hade haft en kvarterskrog hade jag hemskt gärna haft dig som stamgäst!
Peter: Just i Östersund så är begränsningarna många och maten måste vara väldigt enkel och publik. Mina ägare är väldigt skeptiska till mycket av det jag ville servera. Men den dagen då jag kan slå upp dörrarna för något eget, då....
Du är en av mina favoritpersoner! jag sörjer över att du inte startar krog i mina kvarter.
Det här kan bli hur bra som helst.
Jakobsberg kan man ta sig till med pendeln Anna!
Jag gör gärna hur många undergroundmiddagar som helst. Det har aldrig varit så roligt att laga mat. Det handlar egentligen bara om lokaler. Nu är min fantastiska vännina Karina värdinna och kompanjon!
http://www.solobar.se/
Stalking var det rätta ordet ;)
Ge mig en middag! (är det tusende kommentaren nu eller?)
Din egen restaurang?
Blir den någonstans i trakten av Omberg?
Maria, ganska nära :)
Örjan: Oj, så långt har jag inte kommit ens i tankarna. Jag har så mycket mer jag måste lära mig innan det kan bli aktuellt. Men jag tror att det är sannolikt att det blir mer en underground restaurang än en above ground dito. Det ska bara kombineras med att jag ska överleva också.
Hoppas det blir i närheten av där jag kommer att bo. Jag kan bli din leverantör av skumma svampar.
Peter, du vann precis en middag! Om det är en belöning eller ett straff ligger i betraktarens öga :)
1000 härliga kommentarer på Tryne till Knorr på Taffel.
Whoa!
Ohh, och här sitter man och läser bloggar lite för sent. Jag kan ju bara, lite insmickrande, säga att din blog är utvecklande att läsa. Du har har en förmåga att göra saker jag inte tänkt på att göra. Och sen göra mig avundsjuk för detsamma.
Blog on!
/L
Peter: Grattis! Och att ha dig som leverantör av skumma svampar är en anledning så god som någon till att lägga en restaurang i din närhet.
Leif: Tack för de vänliga orden!
Jag håller med Lisa, hade varit roligt om du öppnat i Stockholm så man fått testa din mat i verkligheten och inte bara humma instämmande kring vad du skriver på din blogg och din ambition för den nya krogen. Det är en krog jag definitivt skulle vilja ha i Stockholm och länge undrat varför ingen öppnar???
Sidor