VM-grillning: Sosaties med geelrys

Det är bara att erkänna, jag är ett grymt tv-sportfreak. Inte så att jag ser alla sömniga elitseriematcher i hockey precis, men när det är stora tävlingar på gång sitter jag som klistrad. Det är det direktsända dramat jag blir hög på. Som igår, då jag girigt sög i mig varenda gameboll i finalen av Franska öppna och sköt upp de utlovade grillspetten till en regnig dag som denna.

Fotbolls-VM som startar på fredag är därför en riktig höjdpunkt, även om Sverige nu inte är kvalificerat. Det går alltid fint att heja på någon annan - som Danmark till exempel.

Malawi är inte heller med i VM. Det råder ingen tvivel om att Didier Drogba är den stora stjärnan i denna del av världen, men annars har landet täta kontakter med Sydafrika och majoriteten håller därför på Bafana Bafana. Fotboll spelades i varenda by och de fairtrade-fotbollar vi hade med som presenter vid våra besök väckte stor glädje hos både barn och vuxna. Ett av mina starkaste minnen från resan var när kvinnorna i en by bad om att få en alldeles egen boll så att de kunde träna och hur de genast jublande började kasta den emellan sig.

I dag tänkte jag lägga ut del två i masalareceptet och bjuda er på de sydafrikanska, masalamarinerade grillspetten sosaties med aprikoser. Receptet är sprunget ur Cape Malay-köket, det spännande cross-kitchen som uppstod då malaysiska och indonesiska slavar arbetade hos boerna och mixade de båda matkulturerna. Till det blir det ett solgult, kryddigt ris med russin, geelrys.

Ättlingarna till Cape-Malayerna bor idag bland annat i den färggranna stadsdelen Bo-Kaap i utkanten av Kapstaden och är muslimer. Vinet i marinaden får därigenom tillskrivas det boerska inflytandet.

Sosaties: Sydafrikanska lammspett med aprikos

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4

Tid: 1 timme + 2 dygn

Sosaties, en verklig pärla från Cape Malay-köket, hittar du färdigträdda i varenda livsmedelsbutik i Sydafrika. Ibland med kombinationen fläsk och lamm, ibland med kyckling. Du kan snabbmarinera dem någon timme om du tycker att det är för krångligt med liggtiden. Men de blir allt godare ju längre tålamod du har!

  • Spett:
    700 g lammstek eller lammentrecôte
  • 8 st träspett
  • 150 g torkade aprikoser
  • 1 gul lök i klyftor
  • 2 gröna paprikor
  • Marinad:
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 1 1/2 msk råsocker
  • 1 1/2 msk malawisk masala (eller garam masala)
  • 1 msk tamarindpasta
  • 3 dl vatten
  • 1 dl rödvin
  • 1 ekologisk citron, saften
  1. Finhacka löken och vitlöken och fräs med garam masala, socker och olja i en tjockbottnad gryta tills löken blivit genomskinlig.
  2. Tillsätt citronsaft, vin, vatten och lagerblad och låt koka upp med övriga ingredienser.
  3. Skär lammköttet i lagom stora munsbitar och rör ner dem i marinaden.
  4. Dra grytan från plattan och låt svalna. Lägg de svalnade lammbitarna, aprikoserna och marinaden i en plastpåse och låt dra i kylskåp i två dygn (eller några timmar).
  5. Blötlägg grillspetten i vatten en timme innan tillagningen.
  6. Tänd grillen eller ställ in ugnen på 225ºC.
  7. Fiska upp köttet ur påsen, men spara marinaden. Varva kyckling med aprikoser, lök och paprika på spetten.
  8. Grilla i ugn ca 15 minuter eller på grillen tills spetten fått fin färg. Vänd dem i halvtid.
  9. Späd eventuellt marinaden med ½ dl vatten, låt koka upp, sila av och servera som sås till spetten.

Geelrys: Kryddigt Cape-Malayris med russin

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4

Tid: 15-20 minuter

Det här ljuvliga riset är - som namnet "gult ris" antyder - verkligen en solskensrätt! Kanelen, smöret och russinen bäddar in gurkmejan utmärkt. Vad rör det oss att saffranspriserna stigit?

  • 3 dl basmatiris
    1 tsk råsocker
  • 3/4 msk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 1 kanelstång
  • 1 dl gula russin
  • 1 ekologisk citron, skalet
  1. Koka upp 5 dl vatten.
  2. Tvätta citronen och riv det gula skalet med ett riv- eller zestjärn. Resten av citronen kan du använda i sosaties-marinaden.
  3. Tillsätt alla ingredienser utom riset. Sjud till sockret har löst sig.
  4. Lägg i riset, täck med lock och sjud enligt anvisningar på paketet. Fiska upp kanelstången före servering, eller lägg den överst som prydnad.
  5. Servera till sosaties och skeda över den goda marinaden som sås eller till bobotie eller en bredie - sydafrikansk gryta.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing