Vitlökssoppa som väcker döda

Den här soppan … Ja, vad ska man säga?  Om du tittar alltför djupt i botten av sopptallriken, eller rent av petar i dig två tre portioner kommer varenda por i din kropp skvallra om vad du ätit. När min unge var liten fick han en gånge en väldigt, väldigt liten portion och ändå luktade det italiensk krog när vi bytte blöjor i en vecka efteråt. Men soppan är helt enkelt vansinnesgod och milt beroendeframkallande. Om du vill ha en matigare soppa och uppleva två konsistenser av potatissen samtidigt kan du sjuda tärningar av en fastare potatissort, som bintje, i kycklingbuljongen och lägga ner de kokta tärningarna efter att soppan mixats.

Du måste verkligen ha en fin vitlök för att lyckas med soppan. Jag gillar inte de kritvita vitlökarna från Kina, de smakar lite vasst, nästan som av vitlökspulver. Välj i stället den rosaskimrande typen. Är vitlöken mycket färsk och mild kan du faktiskt använda två vitlökar.


Portioner: 8 som förrätt
Tid: 1 1/2 timme
Du behöver: 

100 g (1 liten) fänkål
50 g smör
1/2 tsk timjan (eller ett par kraftiga timjankvistar)
1 lagerblad
1/2 dl finosherry
1 dl oekat vitt vin
8 dl kraftig kycklingbuljong eller lantbuljong
1 hel vitlök, inte kritvit kinesisk
700 g bakpotatis eller annan mycket mjölig potatis
3 dl vispgrädde (40 %)
ca 1 msk maizena
3 dl mjölk
nymald svartpeppar
ca 1/2 tsk sherryvinäger eller vitvinsvinäger
TILL SERVERING:
finskuren gräslök eller persilja
knaperstekt bacon eller krutonger
finrivet citronskal
vitlökschips 

Gör så här: 
  1. Skiva fänkålen ganska tunt. Fräs sakta i smöret i botten av en stor tjockbottnad kastrull, ca 10-15 minuter. Låt timjan och lagerblad gå med sista minuten. Slå på sherryn och låt puttra in någon minut. Slå på buljongen och lägg ner den hela vitlöken. Sjud sakta utan lock eller med locket på glänt tills vitlöken mjuknat ca 40 minuter.
  2. Skala och tärna potatisen under tiden. Lägg ner potatisen och sjud ytterligare ca 20 minuter tills potatisen är mycket mjuk.
  3. Fiska upp vitlöken. Mixa soppan i en mixerkanna eller passera genom en sil till krämig konsistens. Pressa ner de hela, oskalade vitlöksklyftorna genom en vitlökspress. Smaka av för säkerhets skull.
  4. Kör en avslutande sväng i mixern.  Häll tillbak soppan i kastrullen och rör ner grädden. Låt puttra ett par minuter. Vispa ut maizenan i lite av mjölken och vispa ner den i den sjudande blandningen. Vispa ner resten av mjölken. Sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med nymald svartpeppar, en gnutta vinäger och kanske lite smulad timjan.
  5. Servera med smulad bacon och gräslök ovanpå, och vitlökschips på ett litet fat bredvid för de modiga.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh