Vego chicken & waffles (och ett slag för vegoköttets varande)

En klassisk soul food  rätt från Usa. Dessa gjorde jag till våffeldagen men sen hann jag inte skriva ned receptet förräns nu, så se det som en rolig grej att göra till nästa brunch istället. Karln och pappa tyckte det var svingott medan jag var lagom road (jag gillar att antingen bara ha smör på mina våfflor, eller glass och blåbärssylt). I vilket fall som helst så gillar jag att pilla runt och ändra vegoprotein och jag önskar mig fortfarande fler sorters råa, eller nakna, växtproteiner som man själv kan forma hur man vill. Drömmen är en växtbaserad fläskkarré att leka med. Och att Oatly börjar göra både havrekött och lagrad havreost. Briljanta märket Garant har gjort formbar vegofärs som jag testade göra fyllda järpar av en gång - resultatet blev bra men jag kunde inte äta dem själv eftersom det är gluten i. Karln informerade dock att konsistens och tanke var toppen men att den hade för mycket av den generiska fabrikssojaköttssmaken. Tillbaka till ritbordet.

"Kan inte vegetarianer bara äta grönsaker, måste de härma kött hela tiden": Angående växtprotein. På 90-talet hörde man ofta denna mening yttras av allätare vars tankegång var lika kort som deras näsor. Självklart vill man inte sitta och käka trött jävla rödbetsbiff med potatis och brunsås på krogen som alibi vegrätt - men såna rätter serveras ju bara på vägkrogar, omoderna hotellkedjor (Scandic St Jörgen Malmö) och bortglömda vrak (Margretetorp Skåne, sämsta krogmat jag ätit i hela mitt liv bestående av potatismjölsgummiboll/vegbiff, torrt bröd, supersockrad godisbbqsås och gammal pommes. Helt vidrigt, ingen kock hade ens smakat av i något led av utförandet AVGÅ ALLA). Men går man på bra krogar ser man ju aldrig tillstymmelsen till alibirätter eller fejkkött. Så skyll dig själv om du käkar på kassa ställen. Vegkött är bra till exempelvis vegofierad vardagsmat i hemmakök och när man eftersöker en viss textur och konsistens - givetvis förstår man att man inte kan ersätta kyckling med tex zucchini om man tar in saker som konsistens i beaktning. Också kära allätare, om du inte tycker protein ska finnas i olika former utan endast i sitt naturliga stadie, käka inte mat med tillsatser, eller kött som är format till köttbullar, järpar, biffar, hamburgare osv. Renlev ditt bondliv med råbiff och råhyvlade grönsaker. Man kan inte vara White Guide Housewife varje dag. Detta var en hälsning från avdelningen Alla är assholes vad gäller mat.

Vegan: Skippa äggen i våffelsmeten eller gör din vanliga veganvåffelsmet om du inte äter glutenfritt, tex något av dessa recept från tidningen VEGO. Chickendelen är däremot vegan.

Fritera eller ugnsbaka: Här gör jag veganchicken i ugnen men gillar du att fritera blir resultatet säkert krispigare och mer likt originalet.


Portioner: 4
Du behöver: 

Glutenfria mjölkfria frasvåfflor basrecept:
1.5 dl Maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1.5 dl havremjölk
1 eko ägg
1 msk rapsolja (ej kallpressad)
Mjölkfritt smör

Vegan chicken:
1 paket Oumph thyme & garlic (genväg: steka upp redan smaksatt Oumph, tex kebab, pulled eller salty & smoky. Oumph hittas i frysdisken under Vegetariskt i din matbutik.)
Ströbröd, tex grovt majsmjöl för glutenfritt (hittas på bakhyllan, eller glutenfria hyllan i din matbutik)
Paneringssmet:
Några matskedar Oatly iMat havrefraiche (hittas i mejerihyllan under laktosfritt)
1 msk sojasås (ej mushroom soy)
Kryddor ca 2 tsk av varje: torkad oregano, paprikapulver, senapspulver, vitlökspulver, lökpulver
Vill du ha rökig smak kan du tillsätta en nypa rökt paprikapulver eller 1 tsk liquid smoke
Flingsalt

Till servering:
Mjölkfritt smör och lönnsirap

Gör så här: 
  1. Gör våfflorna: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, oljan och äggen och vispa tills allt är slätt. Låt gärna smeten vila 30 minuter (då kan du förbereda Oumphen). Grädda våfflorna i våffeljärn tills smeten är slut. Smöra in våffeljärnet då och då. Ställ våfflorna åt sidan när de är klara - du kan värma på våfflorna när det är dags för servering genom att hutta in dem en snabbis i den varma ugnen.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda ingredienserna till paneringssmeten i en hel och ren påse. Häll i den tinade Oumphen och blanda runt tills allt är täckt. Tillsätt lite mer fraiche om det ser för torrt ut men det ska absolut inte vara alltför blött och geggigt utan mer som en täckande frityrsmet.
  4. Häll lite ströbröd på en tallrik eller i bunke och skaka runt några Oumph i taget tills allt är panerat. Häller du i all Oumph på en gång kommer det bara bli en geggig boll så hejda dig lite. Lägg Oumphen på bakplåtspappersklädd plåt och kör in i mitten av ugnen tills ytan ser lite krispig ut ca 10-15 min. Vänd gärna en gång under gräddningen. Strö över lite flingsalt när du tagit ut kalaset ur ugnen.

Servering: Lassa upp veganchicken på varma våfflor med smör och lönnsirap till. Var varsamt på portionsstorleken, själv låg jag däckad i soffan i fem timmar efter att ha ätit tre såna här våfflor. Ingen har sagt att det är enkelt att äta amerikanskt.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson