Ungerska jäsdillgurkor (Kovászos uborka)

En av augusti månads absolut höjdpunkter är jästa ungerska dillgurkor. Det är nu mödan av sommarens gurkodlande ska skördas. De förgyller inte bara augsuti utan också september och oktober, ibland också november. Till höger på bilden är en annan augustifavoit, snaps som kryddas med åbrodd.

Du behöver: 

1 kg Västeråsgurka/Rhengurkor (hellre små än stora)

Lagen:
1 liter vatten
2 msk salt
10 krondillskronor eller 1 msk dillfrö
½ klyfta vitlök, grovhackad
Rostad brödskiva

Gör så här: 

Koka upp vatten och salt till lagen, låt svalna något. Lägg krondillen och den grovhackade vitlöken i lämplig burkstorlek. Lägg i en rostad brödskiva. Snitta gurkan framifrån och från sidan, tvärs igenom men skär inte igenom ändarna. Lägg i gurkan i burken. Häll på lagen och låt stå i soligt fönster i 4-5 dagar i öppen burk med ett litet tefat som lock. Klart när den blivit grumligt, tar 4-5 dagar. Sila då ifrån bröd och kryddor, och häll tillbaka lagen på gurkorna. Förvara i kylskåp. Hållbarhet i kylskåp 10 veckor. Ät som tillbehör till stekt kött, kyckling eller fläsk.

Receptet och lagen går att öka proportionerligt om du har mer gurka och större burkar.

Bild för Richard Tellström

Mer från Richard Tellström


Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström