Taco á la bambi (nästan)

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 8

Tid: 35 minuter

Vi har succesivt fasat ut de flesta dyra och trista bekvämprodukter från våra tacomiddagar. Men om du har bråttom kan du absolut använda dem. Ungarna äter snällt våra copycatkompositioner, fast de är rätt kinkiga i vanliga fall. Vi har provat med både hjort och rådjur. Så länge viltsmaken inte är för stark funkar det mesta bra.

Vi vuxna hoppar ofta över tacosskalen och gör vår gryta lite hetare. Jag tycker att naturella tacochips som paketeras i täta förpackningar smakar mycket bättre än tacoskalen som har en lite muggig smak. Vuxengrytan är även suverän i mjuka fullkornstortillas.

  • 800 g rådjursfärs eller hjortfärs
  • 1 1/2 gul lök
  • 1/2 liten kålrot
    3 klyftor vitlök
    1 tsk anis
    2 kryddnejlikor
    1 msk mald spiskummin
    2/3 tsk kanel
    2 msk tomatpuré
    2 msk ketchup
    1/2 msk kakao
    1 msk paprikapulver
    1 msk flytande kycklingfond (Touch of Taste)
    ca 3 dl vatten
    smör & rapsolja till stekning
    Till servering:
    Tacotråg
    Riven lagrad ost
    Tärnade tomater
    Bönsalsa
    Tärnad avokado eller guacamole
    Och annat just du gillar
  1. Skala och finhacka löken. Skär skalet av kålroten och finhacka eller riv på grovt rivjärn. Fräs lök och kålrot mjuka i olja på låg värme i en stor tjockbottnad kastrull eller traktörpanna tillsammans med anis och kryddnejlikor. Vänd ner spiskummin och kanel och pressa ner vitlök när den börjar se färdig ut.
  2. Bryn köttfärsen i het panna i tre omgångar. Salta lätt så fort du lagt ner färsen i pannan. Tippa ner färdigbrynt färs i lökkastrullen. Vänd ner tomatpurén i sista omgången färs när den är färdig och stek i utterligare ett par minuter under omrörning. Det rundar av den burkiga smaken på purén.
  3. Blanda ner ketchup, kakao, paprikapulver, fond och vatten. Lått puttra under lock ca 20 minuter. Gärna längre. Smaka av.

Variation: Vuxengryta med tacosmak

Portioner:2

  • 3 dl tacoröra (recept ovan)
  • 1 burk kikärtor
  • 1/2-1 msk chipotlepasta
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • Till servering:
  • Färsk koriander oppanpå är trevligt
  1. Blanda allt utom limeskalet och låt puttra 10 minuter. Blanda ner limeskal. Smaka av med mer chipotle om du törs.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-01-01
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh