Sur soppa som gör dig glad (kärnmjölkssoppa med rökt fläsk, gryn och grönsaker)

Den här soppan är inspirerad av diverse polska soppor. Den har ett problem. Eller rättare sagt: matlagaren har ett problem, nämligen att övertyga matgästerna att ta den första skeden. För soppan är fanimig ful som stryk. Det går inte att komma förbi. Och mina mobilbilder kommer inte hjälpa till att övertyga dig. Men lyssna på det här:

 Kärnmjölk är en av de råvaror jag älskar mest, och den är en av hemligheterna bakom soppans milda fyllighet. Numera finns Wapnös fina kärnmjölk på de flesta butiker med självaktning. Syrade grönsaker är en annan del av soppans charm. Du kan dock hoppa över dem om det kniper. Soppan kan varieras i det oändliga med de färska grönsaker som är i säsong. Om våren passar det fint att låta grovhackad ramslök fräsa med sista sekunderna innan du tillsätter vätskan. 

Soppan är ett prima exempel på fegvego, det vill säga att lite kött ger mycket smak. Jag köpte "pancetta" hos min vän Mladen på Malmö Kötthandel vid Möllevångstorget för nittio spänn kilot. Gör det och hälsa från mig! Du kommer inte att ångra det. Rökt mandeltofu av märket Taifun eller finhackad svamp kan ersätta köttet.
 


Portioner: 4
Tid: 30 minuter, typ
Du behöver: 

1 stor palsternacka
ev. 1 liten morot
2 stjälkar selleri
1 liten gul lök
2-3 msk olivolja
100 g rökt sidfläsk
1/2 zucchini
2 krm timjan
1 krm nymortlad kummin (ej spiskummin)
2 lagerblad
milda chiliflingor efter behag
3 dl färska eller frysta majskorn
ev 1 msk finosherry
6 dl mycket kraftig buljong, vego eller kyckling (vatten och lantbuljongpulver funkar finemang)
5 dl kärnmjölk, t ex Wapnö
1 msk majsstärkelse, t ex Maizena
3 dl kokta gryn, t ex hela korngryn, grov bulgur eller farro
1 dl tärnad syrad gurka eller finhackad surkål
ev 1/2 dl spad från syrad gurka

Gör så här: 
 
  1. Skala palsternackan och moroten om det behövs. Tärna fint. Tärna sellerin fint. Halvera löken på längden, skala och finhacka. Fräs hacket mjukt i olivolja i en tjockbottnad vid kastrull.
  2. Tärna fläsket fint och vänd ner det efter 10 minuter, fortsätt fräsa några minuter. Tärna zucchinin fint och vänd ner den tillsammans med timjann, kummin, lagerblad och chili. Höj värmen. Fräs ytterligare några minuter. Låt det ta tid, minst 20 minuter totalt. Det är under fräsningen som du bygger soppans rika smak.
  3. Vänd ner majsen. Slå på ev sherry och rör runt. Slå på buljong och låt soppan koka upp. Vispa samman kärnmjölk och majsstärkelse och rör ner blandningen. Låt koka upp och puttra några minuter. Hoppa inte över Maizenan, utan den blir soppan grynig. Och om möjligt ännu fulare.
  4. Ha i gryn och tärnad syrad gurka. Smaka av noga med syrligt spad. Jag gillar ju Herbamare i nästan allt, jag ser ingen anledning att låta den här soppan slippa undan.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2016-04-18
Av
Fotograf
Lena Koller

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh