Solgul potatissallad med smak från Medelhavet

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4-6

Tid: 40 minuter

På vintern är jag för lat för att göra potatissallad men på sommaren när ptotatisen är som bäst och man kan sitta i solen och skrubba gör jag den här salladen.  Eftersom nypotatis är så god i sig behövs inte mängder av kladdig dressing för att gömma potatisen. Knepet att skiva potatisen innan den kokas är ett av de bästa jag lärt mig. Det går enkelt, potatisarna håller ihop bättre och de får fin smak i koket. Den underbara buljongen som blir över spar du natirurligtvis. till en soppa dagen där på.

  • 1 kg potatis, fast typ
    2 dl finstrimlad blast av färsk lök eller 12 salladslökar
    1 tsk farinsocker
    repad färsk timjan, basilika eller dragon
  • Dressing:
  • 1/4 g /1/2 pkt) saffran
    1 dl kokspad (se nedan)
    1/2 dl fin olivolja
    1/2 dl pressad citron
    1/2 msk finrivet citronskal
    1 tsk salt
    1/2 tsk krossad rostad svartpeppar (se recept sid xx)
  • Till kopkspad:
  • 1 1/2 l vatten
    1 tsk fänkålsfrön
    2 lagerblad
    4 stora färska oskalade vitlöksklyftor
    4 strimlor citronskal, det vita bortskuret
    1/2 dl konc kycklingfond (Touch of Taste)
  1. Skrubba potatisen (men bara om det behövs.) Skiva potatisarna i centimetertjocka skivor.
  2. Koka upp alla ingredienserna till kokspadet.  Ta 1 dl av det heta spadet. Lös upp saffranet i det och låt stå. Lägg ner vitlöksklyftorna till dressingen och låt puttra i 5-10 minuter, tills de mjuknat. Fiska upp klyftorna och lägg åt sidan.  Ös ner potatisskivorna och koka upp. Låt sjuda i 10-15 minuter och så att potatisen är mjuk men har stunsen kvar. Ös upp potatisen i ett durkslag och låt svalna något. Spara buljongen.
  3. Medan potatisen kokar blandar du dressingen: Mosa de förvällda vitlöksklyftorna i en vitlökspress.  Blanda med saffranspadet, socker och salt. Låt svalna något. Blanda ner pressad citron, citronskal och peppar.
  4. Vänd runt den heta potatisen med dressingen.  Servera varm, kall eller ljummen. Vänd ner lökblast och örter precis före servering.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-06-19
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh