Snabbmarinerad fläskkarré med chili och ingefära

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6

Tid: 20 minuter+tid att marinera

Jag använde en av mina färdiga favoritguckor med chili och fermenterade bönor av märket Fu Chi (bild hittar du här). Om du inte får tag på den kan du använda 2/3 miso eller fermenterade bönor och 1/3 sambal oelek samt en pytteskvätt vinäger och en något större slatt mörk sesamolja. Inte riktigt samma sak men bra nära. Skippa woken och stek köttet i en stor tjockbottnad teflonpanna istället. Köttet går lättast att strimla tunt om det är riktigt kallt eller rent av halvfryst. Ingefäran behövs inte skalas om skalet är fint, men skär bort torra bitar och tvätta den ordentligt.

  • 800 g fläskkarré
  • 1 dl chilibönpasta
  • 2 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • 2 msk ljus soja
  • 1 stor klyfta vitlök
  • Till servering:
  • Asiatisk kålsallad med frukt
  • Gröna bönor eller bondbönor
  • Fullkornsspaghetti eller risnudlar (om du är hungrig)
  1. Skiva köttet i nästan lövbiffstunna skivor tvärs över fiberriktningen Skär bort större klumpar av fett och senor om det finns såna, men det är inte så noga. Strimla köttet i ca 6-7 cm långa strimlor.
  2. Blanda köttet med övriga ingredienser. Pressa ner vitlökslyftan (Du behöver inte skala den först.) Vänd runt ordentligt och låt marinera i minst 30 minuter, gärna uppåt 2 timmar. Marinerar du längre än så kan köttet bli hårt.
  3. Hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna på högsta värme. Stek hastigt köttet i 2-3 omgångar beroende på pannans storlek. Ungefär 3 minuter, beroende på värmen.
  4. Rör inte om för mycket under tiden, då blir pannan kall. Köttet blir inte direkt brynt, men det behövs inte.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2009-07-23
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh