Shakshuka med tomat, ägg, aubergine, tahin och mynta

Shakshuka är en frukosträtt som härstammar från mellanöstern och nordafrika typ, rätt lik den mexikanska frukosträtten huevos rancheros, där man helt enkelt pocherar ägg i en tomatbaserad sås och äter med bröd. Här lade jag till aubergine, mynta och citron för att jag gillar när saker är extra gott. Passa på att göra den nu när svenska tomater sjunger på sista versen, använd annars hela konserverade tomater alternativt konserverade körbärstomater resten av året. Ät med bönpasta, råris, färskpotatis eller kikärtor för en matigare måltid.

Glutenfritt/paleo: Skippa brödet och ät med blandad sallat till.

Vegan: Skippa äggen och lägg bara till en extra aubergine alt en burk kikärtor. Alternativt fräs på tre portobellosvampar vid sidan av och servera ovanpå shakshukan.


Portioner: 3
Du behöver: 

1 mediumstor aubergine
3 ägg
Ca 500 gram svenska småtomater
1/2 citron
Ca 2 msk tahin
Färsk mynta
Salt, nymald svartpeppar
Valfritt bröd tex surdeg- lantbröd eller glutenfri dito
Olivolja
Kryddor: Ca 2 tsk spiskummin, 2 tsk mild paprikapulver, 1 tsk chiliflakes

Gör så här: 
  1. Skär auberginen i tärningar. Fräs tillsammans med samtliga kryddor i olivolja i en het stor stekpanna eller gryta tills auberginen börjar bli transparent mjuk och bli svartfläckigt brända här och var. Släng i tomaterna. Salta och ringla över mer olivolja samt kläm över lite citronsaft. Fräs på några minuter till. Smaka av och lägg till mer kryddor om du vill.
  2. Mosa tomaterna med en gaffel eller stor sked. Gör en grop i mitten av stekpannan och kläck i äggen. Stek tills äggen satt sig men gulan fortfarande är rinnig. Ta av från värmen. Klart!

Servering: Klicka ut lite tahin på äggen och ringla över lite mer god olivolja. Dra över lite nymald peppar och toppa med färsk mynta. Ät direkt från pannan/grytan med bröd och varsin tallrik, eller klicka upp i djupa tallrikar som en äggig frukostgryta. 

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson