Sashimi med picklade rotfrukter

Jag veeeet. Odlad fisk är inte så hett 2017 men om, jag säger bara om, du känner att du vill unna dig en fisk som både är lättlagad, dyr och god så kan jag verkligen rekommendera den här rätten. Salma eller Fröya är två varumärken för samma typ av lax. Kompensera med närodlad kål resten av veckans dagar så kanske du hamnar på plusminusnoll. 
Hälsar unnsan Bergqvist


Portioner: 4
Tid: 35 minuter
Du behöver: 

3 dl ris
3 msk sesamfrön, massor att blanda med riset
600 g Salma eller Fröyalax
gräslök till garnering

Snabbpicklade rotfrukter
500 g rotfrukter t ex rättika, morötter, kålrot, majrova
1 dl ättika, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten

Ingefärssoja
1 dl soja
1,5 msk socker eller mirin
2 msk limejuice
1 msk ingefära, riven

Gör så här: 

1. Skala och skär rotfrukterna i strimlor med hjälp av en mandolin, svarv eller en osthyvel. Lägg dem i kallt vatten, gärna med isbitar i, minst 15 min så att det blir krispiga.
2. Koka under tiden upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Lägg i grönsakerna i lagen när den är helt kall. Låt dem ”picklas” ca 15 min.
3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
4. Blanda samman ingredienserna till såsen.
5. Vänd laxen i sesamfrön och skär den i 0,5 cm tunna skivor.
6. Lägg laxen på tallrikar och servera med såsen, riset och grönsakerna. Garnera med gräslök.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist