Rostbiff sous vide

Med jämna mellanrum plockar jag fram min cirkulator för att laga mat med sous vide-teknik. Jag har pysslat med det i fyra år och min inledande entusiasm har försvunnit. Jag kan dessutom tycka att lite av hantverket, som jag älskar så mycket med matlagning, går förlorat med sous vide. Å andra sidan är det fortfarande den perfekt tekniken för vissa tillagningar och rostbiff hör definitivt dit.

Här kommer ett recept på rostbiff sous vide. Kraftig rosmarin- och vitlökssmak på ytan men det tränger inte in så långt i köttet.

Köttet användes sedan till en jättefin rostbiffsmacka


Tid: 8 timmar
Du behöver: 

1 kg rostbiff, från nöt eller vilt
1-2 msk olivolja
1 msk svartpepparkorn som mortlas
1 msk salt
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk torkad rosmarin
2 msk klarifierat smör eller ghee

Gör så här: 

Badda in köttet med olivolja, blanda kryddorna och klappa in på köttet.

Vakuumpacka sedan köttbiten och lägg ner den i badet på 59°C. 5-7 timmar blir lagom, lite beroende på hur mört kött du har så klart. Temperaturen så klart en fråga om tycke och smak. Syftet med min rostbiff är att den ska hamna på en väldigt god macka, då passar det inte med för blodigt kan jag tycka. Däremot blir det ju inte direkt torrt på 59°C heller. Ni får prova er fram. I bilden ovan syns hur färgen blev på mitt kött.

Förresten så ser skivorna kanske lite slamsiga ut, som skurna med en slö kniv. Så är inte fallet. Jag ville karva riktigt tunna skivor för att det är lämpligare på macka.

Ta sedan ut rostbiffen ut vakuumpåsen och torka av med hushållspapper. Det gör ingenting om du torkar bort lite av kryddorna.

Hetta upp smöret ordentligt och stek rostbiffen runtom. Du vill ha rejält med fin stekyta.

Så var det klart! Kolla mitt recept på en galet god macka också, eller en vit potatissallad (se länkarna nedan).

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson