Romanesco med tonfisk, kapris, tomat och schalottenlök

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 som smårätt

Tid: 25 minuter

Romanescon ser ut som en utomjording och har en trevligt tuff smak som passar med andra småbrutala ingredienser.  Den kan ersättas av blomkål. Om du vill ha en vegetarisk rätt kan du använda hackat hårdkokt ägg istället för tonfisk. Om du inte är lika tokig i kål som jag kan du dryga ut salladen med kokt fin potatis.

  • 1  huvud romanesco
  • 3 tomater
  • 2 små schalottenlökar
  • 1 burk tonfisk (helst Abbas)
  • 2 msk kapris
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • Dressing:
  • 1 msk grov fransk senap
  • 1 msk sherryvinäger eller vitvinsvinäger
  • 3/4-1 dl fin olivolja, gärna av gräsig typ
  • finhackad färsk timjan (mängd beror på hur kraftig den är) eller en nypa torkad
  • salt, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Rostat fullkornsbröd
  1. Dela romanescon i buketter. Sjud dem precis mjuka i lättsaltat vatten. Låt dem ånga av i ett durkslag. Eller ånga bitarna mjuka i bambukorg eller ånginsats.
  2. Tärna tomaterna grovt. Skiva löken tunt och dela i ringar.
  3. Gör dressingen. Vispa samman senap och vinäger. Vispa ner oljan lite i taget.
  4. Vänd försiktigt runt alla ingredienser utom persiljan  i en stor skål. Låt gärna stå och dra 10 minuter. Strö över persiljan.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-08-19
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh