Ris á la Malta (på klassiskt vis)

Receptmakare: Gammalt som gatan

Portioner: 8

Tid 1 timme+tid att svalna

Ris á la malta har fått lite dåligt rykte på grund av att den är en bakteriehärd på krogen. Men en bra ris á la malta ska ätas upp samma dag du lagar den. Dagen efter gör du puddigng på resterna med hjälp av ett par ägg och lite raffinerade kryddor.

  • 2 dl rundkornigt ris (grötris)
    4 dl vatten
    1/2 tsk salt
    1 l mjölk
    2 dl vispgrädde
    1/2 dl socker
  • Till servering:
  • Lätt tinade hallon eller din godaste sylt
  1. Koka riset med vatten och salt i en gryta under lock, ca 10 minuter.
  2. Snitta vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna med en vass kniv. Koka upp ris och mjölk med vaniljskida och skrap.
  3. Tillsätt mjölken till och låt stå på svag värme ca 45 min under lock tills den är fint krämig. Blanda ner sockret.
  4. Låt gröten svalna.
  5. Vispa grädden till ett mjukt skum, gärna med elvisp.
  6. Vänd försiktigt ner grädden i den kalla gröten.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen