Ris á la Malta (på klassiskt vis)
Receptmakare: Gammalt som gatan
Portioner: 8
Tid 1 timme+tid att svalna
Ris á la malta har fått lite dåligt rykte på grund av att den är en bakteriehärd på krogen. Men en bra ris á la malta ska ätas upp samma dag du lagar den. Dagen efter gör du puddigng på resterna med hjälp av ett par ägg och lite raffinerade kryddor.
- 2 dl rundkornigt ris (grötris)
4 dl vatten
1/2 tsk salt
1 l mjölk
2 dl vispgrädde
1/2 dl socker - Till servering:
- Lätt tinade hallon eller din godaste sylt
- Koka riset med vatten och salt i en gryta under lock, ca 10 minuter.
- Snitta vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna med en vass kniv. Koka upp ris och mjölk med vaniljskida och skrap.
- Tillsätt mjölken till och låt stå på svag värme ca 45 min under lock tills den är fint krämig. Blanda ner sockret.
- Låt gröten svalna.
- Vispa grädden till ett mjukt skum, gärna med elvisp.
- Vänd försiktigt ner grädden i den kalla gröten.