Restbonanza! Tofu med goda grejor

Fördelen med att vara en gastro-hoarder är att man har så nära till lyckan. (De lyckliga stunderna behövs, eftersom man ofta lever med skammen att inte ens få in en enda ärta till i kylen.) Därför har man t ex ofta kokta eller frysta kikärtor tillhands. (Burkade duger i nödfall.) Man har också överbliven gnocchi eller kokt eller ugnsrostad potatis som pockar på ens uppmärksamhet. Och självklart har man chilibönpasta i kylen.

Mitt problem när jag äter veganskt är att det lätt blir för lite protein. Jag är nämligen en utpräglad proteinmänniska som blir hungrig snabbt efter en måltid med mycket kolhydrater. Lyckligtvis har jag äntligen hittat en tofu som är underbar Yipins eko-variant är halvfast och helt sublim. Du hittar den på nästan alla asiatiska butiker. Den går fint att frysa, den får då en segare konsistens som inte alls är dum. Passa på att köpa färsk koriander på den asiatiska butiken, sprättkoriander är vida överlägsen den som fjättrats i pyttekruka.

 Förstärkt med kikärtor blir tofufräset en suveränt mättande middag. Riset hoppar jag över. Den här enkla rätten kan byggas ut med svamp, gröna bönor eller vad du nu råkar ha hemma. Jag testade med neutral Oumph! i stället för tofu. Trots att det bär mig mot att skriva det töntiga namnet, måste jag säga att det var riktigt gott. Tillaga den direkt från djupfryst och lägg i den efter ingefäran..

Glutenfritt? Använd potatis, inte gnocchi.

Mindre kolhydrater? Byt ut gnocchi/potatis mot zucchini eller ostronskivling. Om du vill minska ytterligare kan du ta bort kikärtor eller minska mängden.

Vi på Taffel.se bloggar utan betalning. För att vi älskar att dela med oss. Det kanske du också gör? Om du gillar det här inlägget, dela det med andra. Tack!


Portioner: 1
Tid: 15 minuter om man har rätt rester i kylen
Du behöver: 

1 stor salladslök, eller två mindre
1/2 msk finhackad ingefära
1/2-1 msk neutral rasolja eller jordnötsolja
drygt 1 dl kokta (eller burkadesköljda) kikärtor 
100 g kokta potatisgnocchi eller pyttesmå kokta nypotatisar eller kokt  potatis i bitar
1 msk chilibönpasta (mer om du törs)
100 g tofu, Yi-pins ekologiska
2 dl grovt tärnad späd vitkål
1/2 msk ljus soja, t ex japansk
3/4 dl vatten (ev utrörd med 1/2 tsk majsstärkelse)
1 stänk mörk sesamolja, finns på asiatiska hyllan eller asiatiska butiker

Till servering
grovhackad koriander
ev rostade jordnötter eller cashewnötter

Gör så här: 
  1. Förbered alla grönsaker och se till att du har alla ingredienser till hands.
  2. Dela upp salladslöken i grön och vit del. Skiva ganska tunt men håll färgerna separata.
  3. Fräs ingefäran i oljan någon minut på medelvärme. Använd en förbehandlad wook eller stor stekpanna. Nonstick är bra till det här receptet.
  4. Höj värmen rejält. Vänd ner kikärtor och gnocchi/potatis. Låt ligga och gona enågon minut eler två innan du börjar vända runt.
  5. Vänd ner chilibönpastan och stek en halv minut. 
  6. Vänd ner det vita från salladslöken, tofu och kål. Stek i ytterligare en halv minut, vänd runt försiktigt då och då.
  7. Stänk över sesamolja Slå på vatten och låt puttra in några sekunder.
  8. Smaka av med soja. Strö över det gröna från salladslöken och koriander.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh