Rabarberkaka med rosmarin och pinje
Det här är resultatet av två överblivna rabarberstjälkar, en kruka rosmarin och en dos söndagsångest. Jag utgick från det här receptet men gjorde om smeten. Eftersom rabarbern mixas och blandas med smeten så får hela kakan en skön syrlig ton, med subtilt inslag av rosmarin.
Tid: 1 timme
rabarberkok:
150 g rabarber
1 tsk strösocker
1 tsk smör
3 kvistar färsk rosmarin
1/2 citron, saft och skal
kaka:
2 ägg
2 dl strösocker
150 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk pinjenötter
1 kvist färsk rosmarin
smör och ströbröd till formen
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär rabarbern i slantar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker, smör, hela rosmarinkvistar, citronskal och saft. Låt småkoka under lock tills rabarbern är mjuk (5-10 minuter).
2. Fiska upp rosmarinkvistarna och mixa rabarbern med stavmixer. Det behöver inte bli helt slätt, bara mosas.
3. Lägg ägg och socker i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner i bunken tillsammans med mjöl, vaniljsocker, bakpulver och rabarmermos. Blanda snabbt ihop till en smet med elvisp.
4. Häll smeten i en smord och bröad liten form, 18-20 cm (eller använd en större form och minska gräddningstiden). Strö över pinjenötter och tryck ner en rosmarinkvist i mitten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.