Pasta med purjo, rökt sidfläsk, kål och honung

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 20 minuter

Den här enkla pastan bygger på sötsura smaker och är en snabblektion i konsten att använda en stekpanna kreativt. Om du lagar för flera är det bra att göra fräset först, torka ur pannan och sedan snabbsteka tomaterna. När tomaterna är ur säsong rekommenderas tärnad röd paprika istället. Strimla örterna precis före användning så att de inte tappar smak eller blir beska.

  • 100 g rökt sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 1 liten kålrabbi eller 2 dl strimlad savoykål
  • 15 cm purjo
  • 1/2 tsk grovt krossad svartpeppar
  • 1 tsk finstrimlat citronskal
  • 2 tsk honung
  • 1/2 msk äppelcidervinäger(eller lite mer)
  • 1 ask körsbärstomater
  • 4 stora blad mynta och/eller 2 stora blad salvia, strimlade
  • 2 små portioner nykokt fullkornspasta
  1. Strimla fäsket fint. Halvera kålrabbin och skär bort skalet. Tärna ganska fint. Börja bryna fläsk och kålrabbi i smöret på medelvärme eller något hetare.
  2. Skär purjon i drygt centimetertjocka skivor. Tillsätt dem när kålrabbin börjat mjukna. Fortsätt stek tills purjon är mjuk och allt börjar få lite färg.
  3. Tillsätt svartpeppar och citronskal. Om du använder salvia istället för mynta är det läge för den nu också eftersom denmår bra av att hettas upp ordentligt.
  4. Tillsätt  honungen och låt den puttra in. Slå på vinägern.
  5. Dra upp värmen. Maka fräset ordentliget åt sidan, upp mot kanten och ställ pannan lite snett på värmen så att det hopmakade fräset inte bränns. Klicka ner lite mer smör eller olja på den blottade ytan och låt fettet bli hett. Stek tomaterna i fettet. Rör inte om för ofta.
  6. Vänd hastigt runt alla ingedienser. Blanda ner myntan. Smaka av. Blanda med pastan. Peppra gärna lite extra.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-12-25
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh