One mjuk pepparkaka to rule them all

Jag har länge besatt av den perfekta mjuka pepparkakan. Alla mjuka pepparkakor är förstås bra mjuka pepparkakor, men många är lite för smuliga, lite för söta, lite för okryddade för min smak. Första steget är därför att öka mängden kryddor. För konsistensens skull räcker det att ändra HUR man gör (även om jag kanske har lite mer smör än genomsnittet....) I alla svenska recept på mjuk pepparkaka smälter man nämligen smöret. Men jag vill ha maximal saftighet och minimal glutenutveckling, så jag nyper ihop smöret med de torra ingredienserna först i stället. Vad gäller yoghurten var det mest att jag hade det hemma men inte hade gräddfil, men resultatet var spektakulärt! Jag kan med denna kaka ha uppnått perfektionen. En mjuk pepparkaka till rule them all. 


Portioner: 8
Tid: 30 min + 40 min i ugnen
Du behöver: 

45 g mörkt muscovadosocker
90 g socker
3 g mald kardemumma 
4 g malda nejlikor
3 g mald ingefära
5 g mald kanel
160 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
120 g smör
150 g rysk yoghurt
2 ägg

Gör så här: 

Jag stöter mina kryddor själv, vilket ger mer och bättre smak (ingefäran river jag på fint microplane-rivjärn), man kan vilja öka mängden lite om man har färdigmalda. 

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tärna ner smöret och nyp ihop med fingrarna tills det blir som en smulig massa.
4. Vispa äggen fluffiga
5. Rör ner yoghurten i mjölsmörblandningen.
6. Rör ner äggen. Rör så lite som möjligt. Det blir en rätt fast smet, halvvägs till sconesdeg. 
7. Smöra en form, jag blandade lite socker och kanel att bröa med.
8. Ha i smeten i formen.
9. Grädda ca 40 minuter. Känn efter med en sticka som ska komma upp okladdig. 
10. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den på ett fat. 

Bild för Isobel Hadley-Kamptz

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz