Mjölksyrade kimchismakande pommes frites

Jag snubblade över det här receptet och blev inspirerad som sjutton. Mjölksyrade pommes frites, vilken jävla succé det måste vara. Jag älskar ju det där syrliga och jag typ lever för pommes frites (vilket så klart är förödande för bikinisäsongen). 

Det första jag kom att tänka på när jag läste receptet var att man ju borde kunna utveckla det lite och kombinera pommes frites med kimchi. Jag är tokig i kimchi. Tokig. Det är inga som helst problem för mig att sitta och peta i mig min egen vikt i kimchi framför datorn en kväll.

Kimchipastan kan ni göra själva, eller också köper ni den på en asiatisk butik. Jag gillar Margit Richerts recept här på Taffel.


Portioner: 2-3
Tid: en vecka
Du behöver: 

1 kg potatis, skurna i stavar
1 liten salladskål, grovt skuren
1 dm purjolök, strimlad
2 liter vatten
100 g salt utan jod
3 dl kimchipasta
2-3 msk potatismjöl
olja till fritering
valfria tillbehör

Gör så här: 

Börja med att lösa saltet i vatten. Lägg sedan ner potatis, kål och purjo i saltlagen och låt stå framme i rumstemperatur över natten. Jag brukar hålla till i en stor glasburk och för att trycka ner allt i lagen använder jag en tät påse med vatten (Margits tips även det).

Dagen efter häller du av lagen men sparar den. Blanda nu potatis, kål och purjo med kimchipastan och packa tillbaka allt ner i burken. Häll på av den sparade lagen så att det täcker helt och lägg på en vattenfylld påse för att tynga ner allt under ytan. Låt det nu stå i rumstempereratur och surna till. Kom ihåg att lufta ett par gånger om dagen, då rätt så mycket koldioxid bildas i processen. Vi vill inte skjuta iväg locket.

När allt har syrats i ungefär en vecka så ska du peta ut all potatis och torka den lite lätt med hushållspapper. Sikta över potatismjöl, det behöver vi för att få dem extra krispiga. Det visar sig att det är lite lurigt att få de syrade potatisstavarna riktigt krispiga vid fritering men potatismjöl fixar det.

Sätt fritösen på 120°C och fritera potatisen i 20 minuter. Rätt så lång tid kan tyckas, men det behövs. Konsistensen är annorlunda jämfört med färsk potatis. Lyft upp pommisarna ut oljan och höj temperaturen till 180°C och fritera sedan till snyggt gyllene färg. Smaka av och salta sedan om du tycker det behövs. Salta INTE innan du har smakat av för det är redan skapligt salt.

Strö över lite persilja och servera med valfritt tillbehör. Smaken är väldigt annorlunda mot för vanliga pommes frites så fläska inte på med för mycket andra smaker första gången. Jag körde med dillmajonnäs, men ångrade mig lite.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson