Krabbgurka med lime, schalottenlök och mynta

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 15 minuter

Det här originella tillbehöret är lysande till friterad tofu, stekt fisk eller en griskotlett. En trevlig variant är att blanda lika delar tärnad gurka och tärnat fast päron. Gärna japanskt äppelpäron (nashi). ÅPS! Hacka alltid örter precis före servering. Får de ligga upphackade tappar de sin fina smak. Krabbpasta hittar du på t ex China Market, Olof Palmes gata 12.

  • 1 stor gurka
    2 msk krabbpasta (krabbkött i bönolja )
    2/3 msk grovriven ingefära
    1 tsk palmsocker eller farinsocker
    ev chiliflingor
    2 msk pressad lime
    4 asiatiska schalottenlökar eller två vanliga
    1 msk finskuren koriander
    1 msk finskuren mynta
  1. Skala gurkan och tärna den. Om den är blaskig är det smart att halvera den och gröpa ur kärnorna först.
  2. Fräs krabbpastan tillsammans med ingefära i teflonpanna ett par minuter tills blandningen djupnat i färgen och doftar gott. Vänd ner socker och lite chiliflingor. Stek i ytterligare en halv minut. Vänd ner i en fin skål och låt svalna.
  3. Blanda med den pressade limen. Vänd ner gurktärningarna. Skala och skiva löken. Vänd ner den. Hacka och vänd ner örterna precis före servering.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-09-27
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh