Koreansk pulled pork

Jag har precis blivit ett år äldre och när det var dags för att planera middagen 5 i 12 så erbjöd sig mannen min att laga maten. Han är högt älskad men älskar inte att laga mat. När det dessutom visade sig att han skulle jobba och inte jag,  var det inte så svårt att övertyga honom att jag visst kunde laga maten till min egen födelsedagsfest.

Att ha 13 personer på middag en måndagkväll behöver inte vara särskilt problematiskt men jag kände mig både post-semester förvirrad och lite ringrostig i köket. Vid sådana tillfällen är det perfekt att ta fram pulled pork- esset ur kockrocksärmen. Kräver minimalt med tillagning, kan göras till många, relativt billigt och smakar gott både i stora och små munnar.

För att det i alla fall skulle bli något nytt så gjorde jag en koreansk-kinesisk variant med gochujangpasta, hoisinsås och 5-spice krydda. Vill man så kan man lägga till soja, honung, ketchup, sesamolja, riven ingefära, hackad lök etc men jag hade ju ändå födelsedag och ville få några bubbel-minuter över. Vilka kryddor beror också på kvaliteten på hoisinsåsen. 

Barnen fick sitt kött stekt utan chilipasta och serverat i tortillabröd. Vi vuxna fick gröna salladsblad istället för bröd, ris (bra neutraliserande effekt) och lite härliga grönsakstillbehör. Istället för tortillabröd hade det varit gott med bao buns (det ångade brödet som tex serveras till Momofukus pork buns http://welldone.se/blogg/momofukusporkbuns ) men som sagt, det skulle ju finnas tid till bubbel också.

Gött sa alla utom grisen.


Portioner: 6-8
Tid: 4 timmar
Du behöver: 

1,2 kg fläskkarré
2 tsk salt
1 msk 5-spice krydda
2-3 msk gochujangpasta
ca 1 dl hoisinsås
lite koriander- för att det är gott och ser snyggt ut på bild

Till servering: 
Ris
Grönsalladsblad eller tortillabröd
Kokta böngroddar marinerade i sesamolja och salt (Sookju Namul)
Någon av de förslagna grönsakstillbehören nedan. Den torkade rättikan - Mu malengi - är verkligen grym men tar lite tid att göra. Gurkan är ett måste. 

Gör så här: 

Klappa in köttet med salt,  5-spice krydda och gochujangpasta. Häll på hoisinsåsen och lägg köttet i en kastrull med lock. Ställ in grytan i ugnen och sätt på 150 grader. Vänd köttet efter ca 2 timmar. Efter ytterligare ca 2 timmar i ugnen när köttet går att dra isär med två gafflar är det färdigt. Gör det och vänd eventuellt ner lite mer hoisinsås om du tycker det behövs lite mer goffig sås. 

PS. Vill du inte ha stark mat kan du hoppa över gochujangpastan och även om det är gott med 5-spice (en kinesisk kryddblandning som oftast består av sichuanpeppar, kanel, stjärnanis, nejlika och fänkål) så kan du hoppa över den också om det saknas i ditt kryddförråd. Kanske kan du ta lite kanel och svartpeppar istället? Däremot rekommenderar jag dig att gå till en asiatisk affär och köpa hoisinsåsen. I vanliga affärer finns det visserligen hoisinsås att köpa men den måste man smaka upp rejält med både socker, sesamolja och lite andra kryddor för att den ska bli ätbar. 

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist