Koreansk klibbig kyckling

Frasigt, hett och sötsyrligt. Så gott så att ögonen tåras. Ät som smårätt till en öl eller servera som middag tillsammans med nudelsallad eller kålsallad. 


Portioner: 8 små eller 4 stora
Tid: 2 tim
Du behöver: 
1 kg kycklingklubbor eller vingar
salt och peppar
1 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
2 dl majsstärkelse
olja till fritering
att strö över: 3 msk rostade sesamfrön
sås:
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
2 msk gochujang, koreansk chilipasta (finns i butiker med asiatiskt sortiment)
2 msk ljus soja
2 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
1 msk honung
2 msk jordgubbssylt
2 msk risvinäger, helst svart (chinkiangvinäger, finns i butiker med asiatiskt sortiment)
Gör så här: 

1. Om du använder vingar: klipp eller bryt av yttersta leden (de kan frysas in och sparas till buljongkok). Salta och peppra kycklingen efter eget tycke och smak. Lägg i en skål, blanda med risvin eller sherry och låt stå i 20 minuter.
2. Rosta sesamfröna i en het torr panna under omrörning. Var försiktig så att de inte bränns. Ställ åt sidan. 
3. Lägg alla ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i cirka 5 minuter tills blandningen tjocknar.
4. Häll majsstärkelsen i en plastpåse. Lägg ner några klubbor/vingar åt gången i påsen, vrid om och skaka påsen så att
majsstärkelsen fördelas jämnt över kycklingen. 
5. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 180 grader.
6. Fritera kycklingdelarna gyllene i omgångar i cirka 5 minuter. Lägg dem att rinna av på ett galler med tidningspapper under. Låt dem ligga och svalna i cirka 1 timme.
7. Fritera kycklingen ytterligare en gång i cirka 5 minuter i 180 grader. Det ger extra krispighet. Låt delarna rinna av på gallret med tidningspapper under. Lägg ner kycklingdelarna i en stor skål och häll över såsen. Blanda runt ordentligt och lägg upp på ett stort fat. Strö över rostade sesamfrön.

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev