Konserverade gröna bönor

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Times New Roman"; panose-1:0 2 2 6 3 5 4 5 2 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman";} table.MsoNormalTable {mso-style-parent:""; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Receptmakare: Clothilde Erlandson

Spara trädgårdens brytbönor, även kallade haricot verts, på burkar så kan du njuta dem smörslungade på pastan hela vintern. Du behöver glasburkar med skruvlock, eller med snäpplock och gummiringar, och burkarna måste alla vara av samma storlek och rymma max 1 liter. Köp alltid nya gummiringar till varje konservering. Burkarna håller sig  i flera år. När du vill använda bönorna sköljer du av dem och tillreder efter önskat recept.

  1. Plocka hela, fina bönor, skölj av dem och skär bort skaftet. Skär dem i cirka 3 cm långa bitar om de är breda och platta, är de smala och långa kan du behålla dem hela. Blanchera bönorna, det vill säga låt dem koka i lättsaltat vatten i 2-5 minuter beroende på hur stora de är. Häll av i ett durkslag och spola kort med kallt vatten för att bevara färgen.
  2. Diska glasburkarna noggrant och doppa dem i en kastrull med kokande vatten. Låt svalna på en ren plats.
  3. Fyll varje burk till tre fjärdedelar med haricot verts. Täck bönorna med saltat vatten (blanda ner 20 g salt per liter vatten), men lämna cirka 3 centimeter under locket fria från vätska. Skruva på locken ordentligt. Använder du gummiringar doppar du dem i kokande vatten och sätter på.
  4. Nu ska burkarna kokas i en stor kastrull. Lägg en duk eller ett galler i botten av en stor kastrull så att burkarna inte kommer i kontakt med kastrullens botten. Ställ burkarna med jämna mellanrum och stoppa gärna kökshanddukar mellan eftersom burkarna inte får vidröra varandra. Fyll på med vatten, men inte högre upp än 4 centimeter under burkarnas topp. Koka upp sakta. Låt koka i 1 ½ timme och låt sedan burkarna kallna i vattnet.
  5. Dagen efter steriliserar du en gång till genom att låta burkarna koka i vatten på samma sätt i 45 minuter. Låt dem svalna i vattnet.


Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen