Kinesisk äggröra med svamp och tomater

Det här är en variant på den klassiska kinesiska rätten ägg med tomater. Nej, jag har inte tröttnat på ursprungsversionen, men när jag snavade på höstens sista kantareller väcktes tanken att laga till dem med en liten asiatisk touch. Jag hoppas att du blir lika nöjd med resultatet som jag. Naturligtvis krävs det som alltid tiptopptomater för att kompotten ska smaka riktigt bra. Dessutom måste du noga balansera den återhållsamma kryddningen. Kinesisk femkrydda hittar du på asiatiska affärer och vissa kryddbutiker. Du kan till nöds ersätta med 1 krm mortlad stärnanis eller anis, 1/2 krm mald kanel, 1 krm 1 krm mald svartpeppar och 1 krm mortlad fänkål.

Vi på Taffel bloggar helt utan ersättning, det vi önskar är att få göra världen lite godare. Är du god? Dela våra artiklar och recept så blir vi och alla nya läsare lyckliga! Deal?


Portioner: 2
Tid: 25 minuter
Du behöver: 

4 stora eller 5 små ägg
2 msk vatten
0,5 tsk mörk sesamolja
1 tsk ljus soja
1 tsk socker
några små korianderkvistar
ev finstrimlad salladslök eller lökblast

Svamp:
100-150 g små kantareller eller annan trevlig svamp
1 msk finhackad färsk lök eller det vita av salladslök
2 msk rapsolja
ca 0,5 tsk kinesisk femkrydda (Five Spice)
1 tsk ljus soja

Tomater:
4 stora tomater
0,75 msk grovhackad skalad ingefära
0,25 sk malt eller mortlat korianderfrö
1 liten klyfta vitlök
0,5 tsk socker
ev 0,5 msk finosherry
ev några droppar äppelcidervinäger

Gör så här: 
  1. Dela kantarellerna i fina munsbitar. Hacka löken. Fräs sakta löken i rapsoljan i en stekpanna tills den är mjuk men inte fått färg. Lägg ner svampen och stek sakta tills den avgett vätska och fått lite färg, ca 10-15 minuter.
  2. Gör tomatkompotten medan svampen steks: Tärna tomaterna grovt och skär bort det sega stjälkfästet. Fräs försiktigt ingefära och rapsolja i en vid liten kastrull. Mortla eller finhacka vitlöken och fräs med den en halv minut under omrörning. Rör ner korianderfrö under några sekunder så att det fräser till lite och smaken rundas av.  Vänd ner tomater, socker och sherry. Låt puttra sakta några minuter, tomatärningarna ska precis vara lite halvkollapsade. Smaka av med salt och lite vinäger.
  3. Stek äggröran. Hetta upp ankfettet ordentligt i en liten teflonpanna (ca xx diameter). Slå på äggsmeten och dra ett par snabba drag med stekspaden från kanterna mot mitten. Sänk värmen rejält, dra pannan av plattan 20 sekunder om du använder elplattta.
  4. Låt äggröran gå klart på låg värme medan du diskret masar ihop den och ser till att det mest flytande av smeten kommer i kontakt med botten. Dra pannan av värmen innan äggröran är helt klar.
  5. Lägg upp på tallrikar i olika högar. Dekorera med koriander och kanske lite strimlad grön salladslök eller lökblast.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh