Katsudon

Livet är fullt av insikter. Jag som har gjort en hel bok om hur man slipper flottiga, soggiga skapelser när man friterar (finns nu på rea, skynda fynda) har insett att en av mina absoluta favoriträtter är en supersoggig frityrresträtt. Donburi betyder risskål på japanska och det är även namnet på enkla risrätter där allt serveras i en skål, en riktig vardagsfavorit i kokvrån. Oftast blir det oyakodon, där man bara behöver koka kyckling, lök och ägg i dashibuljong men har jag gjort tonkatsu så blir det garanterat katsudon dagen därpå.  Kotlett som ofta kan bli torr och tråkig blir saftig och smakrik av fritering eftersom köttet ångas innanför det krispiga skalet. Som alltså inte alls blir krispigt i risskålen, tänk skolbespisningsschnitzel med brunsås, fast gott! Det finns även färdig tonkatsusås att köpa i asiatiska butiker (till exempel av märket Bull-Dog) men min är snäppet bättre. 


Portioner: 4 portioner
Tid: 1 timme
Du behöver: 

250 g sushiris
700 g fläskkotlett, benfri i 1 1/2 cm tjocka skivor
salt och peppar
2 dl vetemjöl
4 ägg
2 dl panko (asiatiskt grovrivet ströbröd, finns på asiatiska hyllan
i matbutiker eller i asiatiska mataffärer)
rapsolja eller jordnötsolja till fritering och stekning
1 dl kycklingbuljong
1 msk ljus soja
2 msk mirin (sött japanskt risvin, finns på asiatiska hyllan i matbutiker och i butiker med asiatiskt sortiment)
1 tsk strösocker
1 gul lök
3–4 salladslökar
tonkatsusås:
1/2 dl worcestershiresås
2 msk ostronsås
1 msk ljus sirap
2 msk ketchup
2 msk ljus soja
2 msk mirin
1 msk ljus risvinäger
2 tsk Colman’s senapspulver

Gör så här: 

1. Tillaga riset enligt instruktioner på förpackningen.
2. Lägg alla ingredienserna till tonkatsusåsen i en kastrull och låt koka upp. Koka tills såsen börjar tjockna, 7-8 minuter. Låt svalna (såsen håller sig 1 månad i kylen).
3. Om fettkappan är kvar på köttet, skär några skåror i den så att skivan inte böjer sig när den tillagas. Banka ut köttet något och salta och peppra.
4. Ställ fram tre djupa tallrikar. Lägg mjöl i en, vispa två av äggen i den andra och fyll den tredje med panko. Vänd köttet i mjöl, doppa sedan i ägg och vänd i panko.
5. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 180 grader och fritera köttet gyllene och knaprigt, 3-4 minuter. Låt rinna av på galler med tidningspapper under. Skär köttet i cirka 2 cm tjocka skivor.
6. Vispa ihop buljong, soja och socker i en skål. Skala och skiva löken.
7. Stek löken mjuk i 1 msk olja i en gryta eller stekpanna med lock. Häll buljongen över löken. Lägg köttskivorna ovanpå. Vispa upp de två resterande äggen och ringla över köttet. Lägg på locket och låt puttra i två minuter.
8. Lägg upp ris i skålar. Toppa med lök och kött och strö över salladslök. Servera med tonkatsusås.

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev