Julskinka kokt i cider
Receptmakare: Isobel hadley-kamptz efter Nigella lawson
Portioner: många
Tid: ca 2 timmar
Det finns olika uppfattningar om vilken temperatur man ska köra skinka till. Själv tycket jag att den blir torr om den kommer upp över 70 (vilket är miniminivån enligt livsmedelsexperter) så jag tar ut den vid ca 67 för att lämna lite mån till ökad temperatur vid griljeringen. I DNs julspecial såg jag att kocken bara körde julskinkan till 62 grader. Som alltid blir det saftigare ju lägre man vågar gå, men jag skulle nog inte ta den så lågt.
- 1 rimmad skinka à 2-3 kg. Välj helst en som kommer från en ekologisk gris som har fått böka omkring ute.
- 2 stora morötter, skalade och skurna i grova bitar
- 2 gula lökar, skalade, halverade
- 1 stor purjolök
- 2 stjälkar selleri
- en bunt persilja
- 10 korn hel vitpeppar
- 1 1/2 liter cider, helt vanlig mataffärscider går bra
- Lägg skinkan i en stor gryta med kallt vatten och låt koka upp. Häll bort vattnet och skölj av skinkan.
- Lägg den därefter, nu med termometer istucken, i samma ursköljda gryta med alla andra ingredienser.
- Häll på cider, om det inte täcker fyll på med vatten. Koka upp och låt sjuda försiktigt tills skinkan når 67-70°c, det kan ta ca 1,5 timme.
- Ta ur den och sila spadet.
- Spara spadet! Det blir fantastisk buljong till exempelvis minestrone.
Till griljering:
- 1 msk muscovadosocker
- 3 msk fransk senap
- 1 tsk torkad ingefära
- ev lite skinkspad
- Sätt ugnen på 225°C.
- Rör ihop ingredienserna till griljering.
- Skär av det mesta av fettkappan.
- Bred ut griljeringen på skinkan.
- Kör i ugnen ca 10-15 minuter.