Halstrad lövbiff och gudomlig matjessill

Här kommer två väldigt lättlagade sommarluncher. När det blir så här lättlagat så blir det nästan ännu viktigare att du ser till att köpa bra grejer och tänka på detaljerna. Matjessillen är ju knappt ens ett recept och absolut inget nytt under solen, men ibland behöver vi nog till mans påminnas om hur gott det är.

Den här maten serveras för övrigt med fördel till lunch på midsommar.

Till båda rätterna används brynt smör eller ghee. Hur gör man det på bästa sätt? Läs Lisas utmärkta text på ämnet.

Psst, jag brukar kalla ghee för brynt smör och jag vet egentligen inte skillnaden, berätta inte för någon.


Portioner: 4
Tid: 20 minuter om du brynt smör innan
Du behöver: 

Snabbt halstrad lövbiff med pepparrot (4 små portioner)

8 skivor lövbiff från nötytterlår, jag skär alltid ut själv så jag slipper slamsiga bitar
4 msk brynt smör
1 tsk dijonsenap
1 tsk torkad dragon
salt och peppar
2-3 dl nyriven pepparrot
4 äggulor
hackad dill och persilja

Gudomlig matjessill (4 små portioner)

8 små färskpotatisar
4 matjessillfiléer, skurna i mindre bitar
4 ägg
2 msk finhackad rödlök
massor av hackad dill och persilja
4 msk brynt smör

Gör så här: 

Snabbt halstrad lövbiff med pepparrot

Ta 1 tsk av det brynta smöret och blanda med dijonsenap och dragon. Pensla lövbiffarna med blandningen.

Hetta upp en torr stekpanna eller grillpanna tills det osar om den. Halstra sedan lövbiffarna snabbt, ungefär 10-15 sekunder på varje sida.

Servera på varma tallrikar med en stor hög pepparrot. Gör en liten grop i pepparrotshögen och lägg i en rå äggula. Häll lite brynt smör i utkanten av tallriken och garnera med dill och persilja. Servera direkt, köttet kallnar jättesnabbt.

Gudomlig matjessill

Koka potatisen i rejält saltat vatten. Det gör inget om den svalnar lite efter att den är färdigkokt. Äggen kokar du lagom hårt, lägg ner dem i kokande vatten och koka i sex minuter.

Dela potatisarna i lite mindre bitar och portionera ut på tallrikar. Lägg sill ovanpå potatisen och sen bygger du vidare med hackat kokt ägg, lite finhackad rödlök och drivor av hackad dill och persilja. Allra sist häller du över ungefär 1 msk brynt smör per portion

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson