Friterade tonfiskkakor med blandasiatisk känsla

Vi är mitt inne i långkokshösten och mörkret kan behöva brytas av med lite asiatiskt käk. Dra upp värmen hemma, tänd alla lampor ni har och sitt och käka i småbyxorna så kanske ni kan få lite asiensemesterkänsla. Försök även att vara lite fulla mitt på dagen.

Bönsalladen är för övrigt väldigt inspirerad av ett recept av Fuchsia Dunlop. Köp allt hon skrivit och skriver, det är värt det.


Portioner: 6-8
Tid: 1 timma
Du behöver: 

Tonfiskkakor
1 dm purjolök, fint strimlad
3 ägg
2 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 röda chilis, finhackade
4 limeblad, söndersmulade
saft från 2 lime
ev. 1 strå citrongräs, finhackad vit del
1 msk finriven ingefära
3 dl ströbröd, hemskt gärna panko (asiatiskt ströbröd)
3 burkar MSC-märkt tonfisk i vatten
2 msk asiatisk fisksås
neutral olja för fritering, mängden beroende på hur du friterar
 
Wasabisås med kapris
2 dl majonnäs
2 msk wasabipasta
3 msk kapris, finhackad
1 tsk asiatisk fisksås
1 tsk limejuice
 
Varm bönsallad med bacon
300-400 g färska brytbönor
1 paket bacon, finhackat
ev. 3 msk finhackade kinesiska fermenterade böngroddar (lär mig aldrig vad det heter, se bild nedan)
ev. 1 msk asiatisk fisksås om du inte kommer över böngroddarna
salt och peppar

Gör så här: 

Blanda ingredienserna till såsen och ställ sedan in den i kylen. Den mår bra av att sätta sig lite i smakerna.

Blanda i en bunke: purjolök, 2 ägg, majonnäs, senap, chili, limeblad, fisksås, limesaft, ingefära och 1,5 dl ströbröd. Lägg sedan ner tonfisken och finfördela allt ordentligt med händerna. Det ska bli som en deg. Blir det lite för löst kan du gott och väl brassa på med mer ströbröd. Forma till små kakor och lägg in dem i kylen på en bricka i minst en timma. Hit kan du förbereda dagen innan.

Vispa sedan upp det sista ägget och doppa kakorna i det och sedan i ströbröd. Anledningen till att mina inte ser pankoläckra ut är att jag inte kan äta panko p g a glutenintolerant. Förlåt.

Fritera på 160°C tills ytan är fint gyllene. Jag friterar oftast i fritös nästan oavsett vad det är som lagas, men det går åt rätt så mycket olja i den och i den här rätten så tar oljan en massa smak från fisken och kan inte återanvändas om man inte gör samma sak igen. Därför är det nog smartare att fritera i en traktörpanna i en halvliter olja. Ha koll på temperaturen och se till att inte ha några ungar som springer runt benen på dig.

Bönsalladen gör du genom att först steka bacon knaprigt (låg temperatur och lång tid) och sen på slutet tillsätter du de fermenterade böngroddarna och brytbönor. Smaka av med salt och peppar.

Servera direkt när du har friterat kakorna och doppa sedan dessa i såsen när ni äter.

Bild för Anders Johansson
2015-11-07
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson