Friterad tofu med råris, kanske wakame, miso och melonkärnor
Du har köpt en bit friterad tofu på en asiatisk butik. Du stirrar på den med en blandning av fasa och förtjusning. Du har inte en blekfet aning vad du ska göra med den. Lugn, bara lugn! Du har ju ris hemma som enkelt kan förvandlas till en perfekt partner till tofun. Här kommer ett enkelt recept som går att variera i det oändliga. Romanescon som är en slags grön blomkål, kan ersättas med pumpa, morot, zucchini etc. Om du inte har alger hemma, eller helt enkelt inte gillar dem, kan du ersätta den med blötlagd shiitake eller annan god svamp i små bitar.
Använd även blasten på romanescon om den är fin. Skiva den i så fall tunt.
Servera gärna med en het tomatsås med stjärnanis och ingefära. Eller fuska och blanda vanlig ketchup med lite grovriven färsk tomat, sambal oelek och lite mald ingefära
Tid: 20 minuter (plus förberedelser)
1 msk finhackad eller grovriven ingefära
ca msk rapsolja eller mild olivolja
4 dl romanescu eller blomkål i bitar
ca 1 msk rapsolja eller mild olivolja
1/2 dl melonkärnor eller solrosfrön
ev 1 liten näve arame eller wakame, blötlagd minst 15 minuter
3/4 dl tunt skivad salladslök eller purjo
1 msk finosherry eller risvin
4 dl kokt råris, gärna Risenta
Dressing:
1 1/2 msk ljus miso
1 msk ljus soja
1 msk vatten
chiliflingor
några droppar mörk sesamolja
Till servering:
Friterad tofu
Koriander kvistar
- Rör samman dressingen.
- Stek ingefära och romanescu i olja en stekpanna eller vid kastrull på hög medelvärme. Rör om ofta. Strimla wakamen om du använder det. När romanescun börjat mjukna rör du ner melonkärnorna och steker lite till så att de blir lätt rostade.
- Ungefär nu är det dags att steka tofun. Stek den på hög medelvärme i rapsolja ett par minuter på varje sida tills den är knaprig och gyllene.
- Sänk värmen. Vänd ner algerna och fräs i fem inuter. Vänd ner salladslöken och fräs ytterligare någon minut. Slå på sherryn och låt fräsa in.
- Vänd ner riset och dressingen. Värm under omvändning. Servera med tofun och annat gott.