Frasiga piroger med nässlor, ramslök, feta & kanel

På Amorgos, för ett par år sedan, njöt jag av nybakade frasiga filodegspajer med spenat, purjo och fetaost. Bra blandning: purjons sötma lyfter spenaten och kanelen tar bort de syrligaste topparna av fetaosten.
Här har jag bakat dem med nässlor och ramslök istället - gratis är gott! Ramslöken ger en tydlig vitlökspräglad smak, ersätt med en finriven klyfta vitlök och purjo om du inte får tag i ramslök. De här pirogerna passar fint till party, de går snabbt och lätt att smälla ihop och blir ett bra inslag på en kall buffé eller som tilltugg till ett glas kyld retsina (om du vill fortsätta på det grekiska spåret). Jag använde mig av färdiga filodegsark och rikligt med olivolja till penslingen för maximalt fras. Kom ihåg att filoarken torkar blixtsnabbt när du vecklar ut dem, så håll de ark du inte jobbar med ordentligt täckta av en fuktig kökshandduk så länge.


Portioner: 8 st
Tid: 50 minuter
Du behöver: 

2 liter späda nässlor (3 dl hackade förvällda)
1 litet knippe ramslöksblad
250 g fetaost
1 ägg
1/2 tsk kanel
1 nypa mald svartpeppar
8 kylda filodegsark
1-1 1/2 dl olivolja till pensling

Gör så här: 

Ställ in ugnen på 180 grader.

Skölj ramslök och nässlor i kallt vatten. Rensa nässlorna grovt och förväll dem i kokande lättsaltat vatten i ett par minuter. Slå av det svarta kokvattnet och skölj nässlorna i kallt vatten igen. Finrensa - utan att bränna fingrarna - och hacka dem fint tillsammans med ramslöken.

Smula sönder fetaosten och blanda i grönhacket, ägget och kryddorna till fyllningen.

Ta upp ett filoark i taget. Pensla arket med olivolja och gör ett så kallat treslag, vik in degarket från två håll så att du har en lång, rektangulär remsa framför dig på plåten. Pensla den med olivolja.

Lägg en matsked fyllning i det högra hörnet av remsan, vik över så att den bildar en trekant. Fortsätt vika degen kring pirogen tills remsan tar slut. Låter det knepigt? Det är inte svårt, jag lovar. Avsluta med att pensla pirogen med olivolja. Så tar du nästa ...

Grädda pirogerna i mitten av ugnen i 30-35 minuter så att de får en härligt, gyllenbrun färg. Låt dem svalna något innan du sätter tänderna i dem.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing