Falafel med två olika kryddningar

Äkta falafel gör du på blötlagda men okokta kikärter.  Ilan, tidigare ägare av Falafelkungen i Lund, tycker att de turkiska av mellanstorlek är bäst. De ska sedan malas i en köttkvarn för rätt konsistens. Färsen ska vara så pass grov att den håller vätskan. Du kan prova att hacka dem grovt i en matberedare, men mixad smet blir alltför kompakt och falaflarna tappar sin charm: det saftiga tuggmotståndet. Gör dem små med tång eller forma dem med teskedar, då blir ytan perfekt och innanmätet ändå ordentligt tillagat. Sesamfrö i smeten är ett fint partytrick! Servera falaflarna på en buffé eller som på Falafelkungen i pitabröd tillsammans med hummus, marockansk salata, marinerade morötter och någon skiva gurka. Skulle du få falaflar över kan du dela dem och använda dem som krutonger i en spännande sallad. Värm dem absolut inte i mikron, det är rena dödsstöten för de små bollarna.


Portioner: 90 små falaflar
Tid: 24 timmar blötläggning + 2 timmar
Du behöver: 

500 g kikärter (ger 1 kg färs)
Rikligt med vatten
Typ 1 (vitlök, koriander och sesam):
15 g korianderblad
25 g vitlök, finhackad
20 g skalade sesamfrön (kan uteslutas)
1 msk salt
1 ½ tsk hel spiskummin
1 1/4 dl vatten
Typ 2 (gul lök och persilja):
100 g gul lök, finhackad
1 dl finskuren bladpersilja
1 msk salt
1 ½ tsk hel spiskummin
1 1/4 dl vatten
Vegetabilisk olja (ej olivolja) till fritering

Gör så här: 

Lägg kikärter i blöt i en skål med rikligt med kallt vatten i 14 timmar. Byt vatten med några timmars intervall. Skölj dem med nytt vatten.

Mal kikärterna i en köttkvarn med grov hålstorlek till en fuktig färs.

Blanda färsen med någon av smaksättningarna ovan. Låt stå i minst 30 minuter. Så här långt kan du förbereda innan fritering. Det går även bra att frysa färsen innan du blandar i kryddorna och tina upp den samma dag som du ska fritera falaflarna.

Forma falaflar med en tång, mellan två teskedar eller med händerna. Se till att blöta redskapen mellan var annan/ var tredje falafel så att de blir lätta att forma. Lägg dem direkt i fritöskorgen – de tål inte att flyttas.

Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Fritera tio-femton stycken falaflar åt gången så att det inte blir för trångt i korgen. Undvik att röra falaflarna tills de stabiliserat sig på ytan, då kan du ruska lite på dem så att de separerar sig. När de är lätt guldbruna och flyter upp är de färdiga. Frestas inte att fritera dem för länge, då blir de knallhårda efter en kort stund i rumstemperatur.

Receptmakare
Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing