Dubbeldipp: Churros med kaneldoftande varm choklad

Brödavdelningen på supermercadon Mega var en av de största jag har sett (och precis där hann väktaren ifatt mig). Här äter man för det mesta ljust bröd och av utbudet att döma enormt mycket söta kakor, tårtor och andra bakverk.

Alla sugna kunder utrustades med en bricka och en brödtång, och sedan gick man runt och plockade ihop det man ville ha. I bröddisken packades sedan allt i påsar och etiketterades med prislappar. Förödande metod, för visst var det lätt att shoppa loss!

I Mexiko behöver bakverk för självplock inte heller förvaras i slutna skåp, som hemma i våra butiker, utan avdelningen var som en enda stor kakbuffé.

Just kring disken med churros rådde stor trängsel, och runt omkring mig lastade folk upp travar med de nyfriterade, frasiga struvorna. Churros är populära både i Spanien, Mexiko och stora delar av Latinamerika, med eller utan ägg i smeten, och äts på lite olika sätt.

De är vanliga som gatumat där de rullas i en blandning av kanel och socker och äts i nypan. Eller ännu överdådigare: tillsammans med tjockflytande choklad, som man doppar struvorna i. På andra håll doppar man dem i dulce de leche. Mexiko har också en egen form av dulce som heter cajeta. Den är gjord på getmjölk istället för komjölk.

Bidra gärna med era bästa churros-tips, jag vet att ni älskar dem!

Churros med varm choklad

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 6 (ca 22 st)

Tid: 1 timme

Churrossmeten påminner om vattenbakelser, petit chouxer. Använd gärna en kaksprits med "stjärnöga"eftersom smeten kan vara för styv för en vek sprits. Eftersom churros ändå blir så söta då de rullas i strösocker lät jag själva smeten vara osötad. Vill du äta dem bara kan du blanda en gnutta kanel i sockret, här tillsatte jag kanelen i den tjocka, varma chokladen istället.

 • 3 dl vetemjöl
 • 3 dl vatten
 • 100 g smör
 • 1 nypa salt
 • 3 ägg
 • 2 liter neutral rapsolja (fritering)
 • 1 dl strösocker
  Tjock choklad:
 • 100 g mörk choklad 70%(Fairtrade)
 • 9 dl mjölk
 • 1 msk maizena
 • 1 msk strösocker
 • 1/2 tsk kanel
 1. Koka upp vatten, smör och salt i en kastrull.
 2. Vispa under tiden ihop tre ägg i en bunke.
 3. Sikta mjölet och tillsätt det snabbt i kastrullen under omrörning. Ballongvisp är bra. Smeten blir snabbt tjock och ska bearbetas tills den släpper från kanterna.
 4. Dra kastrullen från plattan och häll i äggen i smeten, lite i taget under omrörning så att äggen blandas jämnt och fint med vattensmeten. Den färdiga smeten får svalna av innan spritsning.
 5. Hetta upp oljan i en fritös eller en tjockbottnad vid gryta med lock till 180 grader (lite över vad som annars rekommenderas, men smeten kyler ner oljan effektivt). Allt annat om fritering kan du läsa här och här.
 6. Spritsa churros i femton centimeter långa stänger i en fritöskorg eller gör en vacker knyck med handen så att du formar en ögla (kräver lite övning). I Mexiko var churrosen trettio centimeter långa, men då behöver du en industrifritös. Låt dem friteras i några minuter tills de blir vackert guldbruna, vänd dem efter halva tiden.
 7. Rulla de nyfriterade stängerna i ett fat med socker (ev blandat med kanel).
 8. Sjud upp hälften av mjölken med sockret. Dela chokladen i bitar och låt den smälta. Vispa slätt.
 9. Blanda ut maizenan i den resterande kalla mjölken, häll blandningen i den varma chokladmjölken och sjud försiktigt under omrörning tills chokladen tjocknat.
 10. Servera med frasiga churros som du doppar i chokladen mellan tuggorna. Dubbeldipp när det är som bäst!

Bild för Anna Billing
2011-01-26
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing