Champagnekakor med parmesan

Eleganta och intressanta små kakor med smak av parmesanost och paprika. Passar utmärkt till ett glas champagne eller torrt vitt vin som inledning på en god middag. Kakorna har egentligen ingenting med champagne att göra förutom att man kanservera dem till champagne. Det är fint riven parmesan i kakdegen och paprikapulver runt om. Det är ännu bättre att rulla degrullen i finhackade valnötter, eller varför inte blanda ner nötbitarna i degen? De salta mördegskakorna är mycket bra till drinken före maten. Tycker att man kan göra dem lite mindre än på bilden.


Portioner: 30 stycken
Tid: 30 minuter Tid i kylen: ca 2 timmar
Du behöver: 

100 g rumsvarmt smör
1 msk strösocker
1 1/2 dl riven parmesanost
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk paprikapulver

Gör så här: 
  1. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Använd visparna. Tillsätt ost och mjöl och vispa på låg fart tills det blir en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken.
  2. Tag upp degen på köksbänken. Rulla ut den till en rulle, tjock som ett kvastskaft. Strö ut paprikapulver på bänken och rulla degrullen i pulvret så att ytan blir täckt.
  3. Vira in degrullen i plastfolie och lägg in den i kylen i ca 2 timmar.
  4. Värm ugnen till 175˚C.
  5. Skär upp degrullen i knappt 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper.
  6. Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
  7. Tips: Rulla degen i finhackade valnötter istället för paprikapulver.

Bild för Anna K Sjögren

Mer från Anna K Sjögren


Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren