Castagnaccio med rosmarin och honungsbakad kvitten

Castagnaccio är en traditionell toskansk, platt kaka bakad på kastanjemjöl. Till den behövs inget extra tillsatt socker eftersom mjölet står för sötman och kaksmeten även innehåller sultanrussin och pinjenötter. Den serveras kall och är fast i konsistensen, nästan som konfekt. Här har jag frångått originalet och pimpat den med skivor av bärnstensfärgad kvitten, långbakade i honung och vin santo. 
Kastanjemjöl säljs i välsorterade livsmedelsbutiker, ekobutiker samt i hälsokostaffären, då mjölet är glutenfritt. Hållbarhetstiden för kastanjemjöl är ganska kort och blir det stående i skafferiet finns det en risk att det härsknar. Förvara därför överblivet kastanjemjöl i en lufttät burk med lock i frysen.


Portioner: 8-10 bitar
Tid: 3 h (med kvitten, annars 30 minuter).
Du behöver: 

Topping:
1 stor kvittenfrukt (ca 500 g)
4 matskedar honung
1 dl Vin Santo (eller Marsalavin)
Kaka:
350 g kastanjemjöl
4 dl mjölk (ljummen)
1/2 dl sultanrussin
3 matskedar pinjenötter
1-2 matskedar olivolja
1 nypa salt
1 tsk finhackad färsk rosmarin

Gör så här: 

Ställ in ugnen på 150 grader.

Skölj och torka av eventuellt ludd från kvittenfrukten men behåll skalet. Halvera frukten på längden och skär tunna klyftor eller skivor. Avlägsna kärnhuset genom ett snitt i varje skiva.

Bred ut kvittenskivorna i en ugnsfast form, ringla över smält honung och stänk över allt med vinet. Täck med folie. Baka i mitten av ugnen i två och en halv timme. I halvtid, kontrollera att skivorna inte se torra ut, häll då på mer honung och vin och täck igen. Kvittenskivorna är färdiga när de ändrat färg till rött och är mjuka. Lossa dem från formen och låt dem svalna helt.

Höj ugnstemperaturen till 175 grader. Värm mjölken så den är fingervarm och sikta ner kastanjemjölet under omrörning. Tillsätt pinjenötter, russin, rosmarin och salt. Smörj en låg pajform med olivolja och klicka i smeten. Bred den jämn med spatel och ringla över olivolja.

Baka kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Lägg på kvittenskivorna, ös över lag från kvittenformen och toppa kakan med rosmarin och pinjenötter.

Bild för Anna Billing
2015-11-09
Av
Fotograf
Ilva Beretta

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing