Carpaccio på polkabeta med smörstekt knäckekras

DSC_0583

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 2-4 beroende på tillbehör

Tid: 20 minuter

Den asketiska fräschheten hos polkabetorna förtas av knaprigt och smörstinnt knäckekras att strö över. Det krasar av knäcket på ett nästan poprocks-liknande sätt och de lövtunna skivorna polkabeta har fortfarande tillräckligt med stuns kvar för att man måste tugga, men inte så mycket att de känns träiga. Det är citronsyrligt och timjansött samtidigt. Grönsaksfräscht och nötigt smörigt. Det är helt enkelt jäkligt kul!

  • 2 polkabetor
  • saften av 1/2 citron
  • 1 skiva knäckebröd (vi älskar Leksands rutiga)
  • 25 g smör
  • 1/2 tsk torkad timjan (eller en liten kvist färsk)
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • timjan eller kryddkrasse
  • salt, svartpeppar
  1. Skala och skiva polkabetorna lövtunt med mandolin (osthyvel kan till nöds fungera om betorna är små). Vänd skivorna i citronen och lägg upp dem på en tallrik.
  2. Krossa knäckesbrödet någorlunda fint. Det ska inte bli damm av det, men stora bitar är mindre bra.
  3. Bryn smöret i en stekpanna på låg värme. När det blivit vackert brynt och doftar nötigt, tillsätt timjan och knäckebröd. Rör om och fräs någon minut tills knäckebrödet fått lite extra färg. Ta upp ur pannan och låt svalna. Hit går bra att förbereda.
  4. Salta och peppra polkabetsskivorna och ringla över lite rapsolja. Strö knäckesmulorna överst och garnera gärna med lite extra timjan eller kryddkrasse.

Bild för Margit Richert
2010-04-25
Av

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
2013-11-05