Annas saffranspannkaka
Receptmakare: Anna billling
Portioner: 5-6
Tid: 40 minuter
När slutar en gotländsk saffranspannkaka egentligen vara gotländsk? Är det vid uteslutandet av riset? Eller kanske redan i och med avsaknaden av salmbär? Så här är i alla fall min:
- 4 ägg
- 4 dl mjöl
- 6 dl mjölk
- 100 g skalad mandel
- 1/2 bittermandel
- 0,5 g saffran
- 1 nypa salt
- 2 msk flytande honung
- smör till formen
- Sätt ugnen på 225º C.
- Mixa mandel och bittermandel med 2 dl av mjölken, tillsätt lite i taget.
- Stöt saffran med saltet i en mortel
- Vispa ihop äggen med resterande mjölken och honungen. Rör i mjölet och vispa tills du har en tjock smet.
- Vispa ner saffranet och saltet, späd med mandelmjölken och vispa smidigt. Smeten kan gärna stå och svälla ett tag i kylskåpet.
- Häll i pannkakssmeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills den fått en fin gyllengul färg.
- Servera den med rårörda björnbär och lite lättvispad grädde.