Älg med apelsin och granatäpple

 Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid:  2 1/2 timmar + 4 timmars marinering

Det är något visst med älg och apelsin; nord och syd som möts i en kastrull. Enbären gör sitt till. I den här grytan har jag använt en näst intill dödlig dos.

Om du är jättelat kan du hoppa över bryningen och bara marinera allt direkt i en emaljgryta och köra in klabbet i ugnen. Det blir en god gryta i alla fall men smakerna blir inte lika fulländade och djupa som om du bryner kött och lök. Om du inte har en torkad chili i skåpet kan du ersätta med lite nymald svartpeppar när du tagit ut grytan ur ugnen.

Att tillsätta peppar i slutet av långkok är alltid en bra idé. Om du kokar dem i flera timmar smakar de i bästa fall ingenting och i värsta fall riktigt beskt och räligt. Granatäppelsirapen kan bytas mot koncentrerad lingondricka. Öka då mängden till 3 msk i marinad och i gryta.

  • 1 ½ kg stora grytbitar av älg, 4x4 cm
  • 2 gula lökar
  • 2 msk granatäppelsirap
  • 2 nävar torkad svamp (trattisar, karljohan etc
  • (1 mulattochili eller pasilla eller annan stor mild chili)
  • 2 lagerblad
  • 10 korn svartpeppar, grovstötta
  • ev 2 msk dl rött portvin, madeira el dyl
  • massor av smör och rapsolja till stekning
  • Till marinad:
  • 1 ½ msk salt
  • 1 ½ msk socker
  • 12 enbär
  • (½ dl gin, gärna billig)
  • 2 msk granatäppelsirap
  • finstrimlat skal av 1/3 apelsin, det vita noga bortskuret
  1. Blanda köttet noga med marinaden. Låt ligga i marinaden 4-8 timmar, vänd gärna runt någon gång under tiden. Om du vänder samman allt på morgonen är det lagom att laga på eftermiddagen eller kvällen.
  2. Låt köttet rinna av i durkslag. Bryn i omgångar. Skala löken och hacka grovt. Stek den halvmjuk och vackert brun på medelvärme i samma panna.
  3. Lägg i en emaljgryta aller en ugsnfast form med lock. Stoppa hela klabbet i ugn 125°C. Låt stå i 1 ½ timme.
  4. Vänd ner, smulade lagerblad svartpeppar i grytan. Vänd runt ordentligt. Skvätt över det söta vinet. Låt puttra i ytterligare ca 30-45 minuter.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh