Älg med apelsin och granatäpple
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 2 1/2 timmar + 4 timmars marinering
Det är något visst med älg och apelsin; nord och syd som möts i en kastrull. Enbären gör sitt till. I den här grytan har jag använt en näst intill dödlig dos.
Om du är jättelat kan du hoppa över bryningen och bara marinera allt direkt i en emaljgryta och köra in klabbet i ugnen. Det blir en god gryta i alla fall men smakerna blir inte lika fulländade och djupa som om du bryner kött och lök. Om du inte har en torkad chili i skåpet kan du ersätta med lite nymald svartpeppar när du tagit ut grytan ur ugnen.
Att tillsätta peppar i slutet av långkok är alltid en bra idé. Om du kokar dem i flera timmar smakar de i bästa fall ingenting och i värsta fall riktigt beskt och räligt. Granatäppelsirapen kan bytas mot koncentrerad lingondricka. Öka då mängden till 3 msk i marinad och i gryta.
- 1 ½ kg stora grytbitar av älg, 4x4 cm
- 2 gula lökar
- 2 msk granatäppelsirap
- 2 nävar torkad svamp (trattisar, karljohan etc
- (1 mulattochili eller pasilla eller annan stor mild chili)
- 2 lagerblad
- 10 korn svartpeppar, grovstötta
- ev 2 msk dl rött portvin, madeira el dyl
- massor av smör och rapsolja till stekning
- Till marinad:
- 1 ½ msk salt
- 1 ½ msk socker
- 12 enbär
- (½ dl gin, gärna billig)
- 2 msk granatäppelsirap
- finstrimlat skal av 1/3 apelsin, det vita noga bortskuret
- Blanda köttet noga med marinaden. Låt ligga i marinaden 4-8 timmar, vänd gärna runt någon gång under tiden. Om du vänder samman allt på morgonen är det lagom att laga på eftermiddagen eller kvällen.
- Låt köttet rinna av i durkslag. Bryn i omgångar. Skala löken och hacka grovt. Stek den halvmjuk och vackert brun på medelvärme i samma panna.
- Lägg i en emaljgryta aller en ugsnfast form med lock. Stoppa hela klabbet i ugn 125°C. Låt stå i 1 ½ timme.
- Vänd ner, smulade lagerblad svartpeppar i grytan. Vänd runt ordentligt. Skvätt över det söta vinet. Låt puttra i ytterligare ca 30-45 minuter.