Äkta hummus som hos Falafelkungen

Hummus kan vara det godaste som finns – om den gjorts på rätt sätt. En riktig hummus ska vara som sammet; len och sträv på en och samma gång. I det här receptet blötlägger du och kokar kikärterna själv. Det tar lite tid i anspråk men är väl värt mödan. Oljan ringlas först ovanpå vid servering, blandad i hummusen förstör den genast konsistensen. Observera att detta är ett bufférecept.

Hummus, kikärtspasta

Receptmakare: Ilan Shofer/ Anna Billing

Portioner: 10-12

Tid: 2 timmar + ett dygn

  • 500 g torkade kikärter
  • 1 msk salt
  • 200 g osaltad tahini (sesampasta)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 citroner, juicen
  • 2 1/2 dl kallt vatten
  • Fin olivolja till servering
  • Tillägg: Bladpersilja, sesamfrö, granatäppelkärnor
  1. Blötlägg kikärterna i kallt vatten i ett dygn. Byt vatten med några timmars mellanrum, så minskar du flatulensen.
  2. Koka upp nytt vatten och 1 msk salt i en stor kastrull och sjud kikärterna tills de är helt mjuka, ca 2 timmar.
  3. Mixa samman kikärter, tahini, vitlök, pressad citron och vatten tills blandningen är helt slät. Låt svalna helt innan servering.
  4. Bred ut hummusen på en tallrik med en spatel eller gaffel. Forma ett spiralmönster och ringla olivolja i skåran. Strö över lite strimlad bladpersilja, sesamfrön eller kanske lite granatäppelkärnor om det ska vara extra festligt.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing