Äkta hummus som hos Falafelkungen
Hummus kan vara det godaste som finns – om den gjorts på rätt sätt. En riktig hummus ska vara som sammet; len och sträv på en och samma gång. I det här receptet blötlägger du och kokar kikärterna själv. Det tar lite tid i anspråk men är väl värt mödan. Oljan ringlas först ovanpå vid servering, blandad i hummusen förstör den genast konsistensen. Observera att detta är ett bufférecept.
Hummus, kikärtspasta
Receptmakare: Ilan Shofer/ Anna Billing
Portioner: 10-12
Tid: 2 timmar + ett dygn
- 500 g torkade kikärter
- 1 msk salt
- 200 g osaltad tahini (sesampasta)
- 3 vitlöksklyftor
- 2 citroner, juicen
- 2 1/2 dl kallt vatten
- Fin olivolja till servering
- Tillägg: Bladpersilja, sesamfrö, granatäppelkärnor
- Blötlägg kikärterna i kallt vatten i ett dygn. Byt vatten med några timmars mellanrum, så minskar du flatulensen.
- Koka upp nytt vatten och 1 msk salt i en stor kastrull och sjud kikärterna tills de är helt mjuka, ca 2 timmar.
- Mixa samman kikärter, tahini, vitlök, pressad citron och vatten tills blandningen är helt slät. Låt svalna helt innan servering.
- Bred ut hummusen på en tallrik med en spatel eller gaffel. Forma ett spiralmönster och ringla olivolja i skåran. Strö över lite strimlad bladpersilja, sesamfrön eller kanske lite granatäppelkärnor om det ska vara extra festligt.