Krämig, syrlig och precis lagom söt. Detta är en liten sats gjord för små glassmaskiner men det går bra att dubbla receptet. Jag använde 125 g blåbär och 75 g hallon pga så var tillgången men jag tror det finns utrymme att laborera med fördelningen. Glassen är godast de första dygnen, så ingen idé att spara. Det är i och för sig inget problem eftersom den är så god att det är svårt att vänta på att den ska bli klar.
200 g frysta blåbär och hallon (jag använde 125 g blåbär och 75 g hallon)
1/2 dl strösocker
1 msk pressad citron
1 dl vispgrädde
1 msk vit sirap
1 krm salt
1 1/2 dl rejält syrlig fet filmjölk (t ex långsyrad fil eller fjällfil)
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg de frysta bären i en ugnsform och strö över socker. Baka bären i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills sockret smält och börjat bli lite sirapsaktigt.
3. Mixa bärblandningen med pressad citron. Häll upp i en skål och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
4. Mixa eller vispa ihop bärmos, grädde, sirap, salt och filmjölk och kör sedan blandningen i en glassmaskin. Frys eventuellt en liten stund innan servering. Görs glassen i förväg ska den stå framme ca 30 min innan servering.
UPPDATERING: Från början hade jag med ett uppkok av grädde, sirap och salt. Efter att ha testat en variant utan uppkok med samma goda resultat har jag nu ändrat receptet.