2008-11-27 av Lisa Förare Winbladh
Tranbärschutney till din kalkon
Banne mig om det inte blir kalkonmiddag i alla fall. Därför får nu redan nu ett recept på tranbärschutney. Det går säkert bra med lingon också, men kanska ska man dryga ut med lite äpple eftersom lingon är mer intensiva i smaken. Dessutom blir det något tjolahopp med sötpotatis.
Tranbärschutney med varma kryddor
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner:8
Tid: 20 minuter
Den här friska chutneyn med trevlig kärvhet passar till patéer, kallskuret och naturligtvis kalkon.
- 1 påse (340 g) tranbär
- 2 dl råsocker
- 1 kanelstång
- 3 kryddnejlikor
- 1/2 msk finstrimlat apelsinskal, endast det oranga
- 1 msk grovriven ingefära
- 1 msk portvin eller madeira
- Skölj tranbären noga och plocka bort alla som ser klenmodiga ut.
- Koka upp alla ingredienser utom portvinet i en liten tjockbottnad kastrull i rostfritt eller teflon. Låt puttra under lock 10 minuter.
- Rör ner portvinet. Låt svalna. Låt helst stå och dra ett par timmar eller över natten.
Kommentarer
Chall: Mina plev oerhört fata med ett snabbt uppkok. Jag ville ha en lite rå och kärv smak så egentligen är det mer kompott än chutney.
hm, mitt recept på tranbärs-apelsin chutney (eller snarare relish som den kallas här) är något annorlunda. Mest ifråga om hur lång tid allting kokar... jag tror att jag kokade mina tranbär och en liten del apelsin och socker i 1 timme för att få lagom lite vätska och en mer fast röra till kalkonen.
Sen hade jag en kanelstång i tio minuter och en liten liten dunst av ingefära för lite mer stuns.
Det blev mycket uppskattat av de inhemska personerna med kalkonen :)
Tack för alla grymma tips!
Låter smaskens, när blir det?
Kram
/Malin
Jag måste verkligen göra ett julspecial snart, så jag kan delge världen charmen med lönnsirapsrostade palsternackor, kastanjer i balsamvinäger och brysselkål med sidfläsk och citronskal. Till kalkonen dårå. Tranbärschutneyn låter som om den kan få komma in i kramkalaset.
Tack för att du inte kokar portvinet, Lisa! :)
När man ändå har klätt av den stackars apelsinen naken, så kan man lika gärna använda innehållet också. Efter att man hällt upp chuttneyn, så pressar man apelsinen över hela blandningen (utan att röra ner) så att saften får ligga som ett skyddande lock över chuttneyn medan den står och drar. Blir fantastiskt, testa gärna.
Sedan kan man använda muskot i stället för ingefära. På något vis tycker jag att muskot ger massor av jul-vibbar, vet inte varför.
Men visst är de pektinstinna tranbären, som poppar så trevligt när man kokar dem, något som vi i Sverige borde använda betydligt mer av. I USA är det otänkbart att vara utan sin gamla cranberry sauce.
Björn: I just den här rätten passar det med alkoholsmak för att det ska bli lite cumberlandskänsla. Annars är det i min mun rätt obehagligt.
Om man vill ha en lite lösare konsistens (och kortare hållbarhet) kan man självklart blanda ner lite pressad apelsin i chutneyen men jag ville inte ha den smaken och konsistensen.
Däremot bör man definitivt röra ner den i chutneyen. Pressad apelsin förlorar både c-vitamin och lättflyktiga aromämnen om den exponeras för luft. Det är därför det är så viktigt att den är nypressad. Däremot behövs inte chutneyn skyddas så särskilt mycket. Den är både kokt, sockrad och med naturligt konserveringsmedel natriumbensoat från tranbär.
Låter mumsigt-kanske är gott till vego-biffar med:)
@Lisa:
Jag var inte ute efter C-vitaminerna. Vill jag ha sådana så väljer jag nog inte chuttney i första hand. Och smakerna består, jag lovar.
Receptet har jag för övrigt fått från en gammal vän i Det Stora Landet I Väster, och han försäkrade att det var ett urgammalt sydstatsrecept.
Men jag skall inte tvinga dig att testa, tänkte bara tipsa om det för den som eventuellt är lite mer äventyrligt lagd... :)
Den tranbärspåse jag köpte var bara hälften så stor varför jag halverade receptet. Det var nog ingen god idé. Den produkt jag åstadkom var en jättestor seg syrlig tranbärskoleklump med sockriga olösta råsockerrester. Intressant på sitt sätt men inte vad jag tänkt mig till adventsmiddagen!
Ajajajaj, du hade ju kunnat slå på lite vatten iofs? Marmelad etc funkar ine när den halveras elelr dubblas pga variationer i avdunstning. Men variationer i bär är också stora.
Sidor