View the discussion thread.
Du befinner dig på Sveriges matigaste sajt. Vi som har startat den vill att Taffel.se ska bli den självklara svenska samlingsplatsen för matnördar och matälskare.
Kommentarer
Den enda läsken jag dricker frivilligt.
Kan Nigella koka skinkan i Coca Cola borde det väl funka med julmust också? Annars skulle jag vilja trumpeta en stöt för svagdrickan, även den utrotningshotad.
Fascinerande hur väl julmusten gifter sig med olika smaker i det svenska julbordet.
Alltifrån ättiksinlagt till fettrika charkuterier.
Sötman och den lätta maltantydningen??
Kan vi få Malin Sandström att berätta varför?
TACK! tack! tack! Julmust smakar apa (bara ett uttryck, bli inte upprörd!)
Julmust är den enda läsk jag i princip dricker, den är så god. Tror det har något med fina barndomsminnen då jag bara fick dricka läsk till jul och påsk.
Att inte tycka om julmust är... är... helgerån!
Om julmusten är för söt, blanda 50/50 med julöl, eller bekänn dig till den enda sanna julmusten:
Zeunerts julmust!
Facebookgruppen "Zeunerts julmust - svårdruckefinjulmusten"
har i skrivande stund 481 medlemmar: Stöd zeunerts du med!
(fast i ärlighetens namn har de mixtrat lite i receptet i år tror jag... Kan någon här göra research och bekräfta att så är fallet?)
Jag dricker bara julmust till just jul och bara några småflaskor. Det är lika mättande som klosterbier.
Jag älskar Julmust!! Och även Coca-Cola jag simpla människa . Ska genast gå med i facebooks zeunertsclubb
Jag håller med min fru till hundra procent. Men så har jag inga barndomsminnen av julmust som kunde uppväga den kväljande smaken.
Jag håller helt med. Förstår inte "hysterin" kring en dryck som för mig framkallar kväljningar av blotta lukten.
det är nog det jag kommer be om att man lägger undan som julklapp till mig iår. Jag kommer på semester till Sverige i vår och missar julmusten och hinner inte få påskmusten heller ....
Det är något särskilt med att den är sötbesk, och extra god om man blandar den med julöl. Däremot tror jag aldrig den slår i USA, alldeles för speciell i smaken och inte tillräckligt söt.
Jag håller helt och hållet med Lisa om hennes tankar om julmust. Söt, slibbigt och trist. Jag tar hellre en något svag lingondricka.
Tycker också många muster inte är så goda med ett stor undantag och det är Guttstas julmust som jag trycker är riktigt god. Kan eventuellt hänga ihop med att vi hade den när jag var liten. Hur som helst tvingar jag i det i mina brorsbarn som vill ha Cola men vet att jag vägra köpa det i december.
Julmust är vedervärdigt. Det smakar som en översötad, sämre svagdricka med syntetiska smaktillsatser.
Riktig svagdricka eller ett bra julöl (exempelvis Oppigårds) skall det vara till julmaten. Kölsch är inte dumt det heller.
Vilken tur att smaken är olika!!
Jag gillar julmust, men jag är tämligen säker på att det mest är en fråga om barndomsminnen och nostalgi. Några fånigheter kan man ju faktiskt få ha.
Som att även t.ex. vilja dricka Coca-cola när man är bakis eller konvalescent efter magsjuka.
Och så tyckte jag att Lisa kom undan väldigt lätt på sin blogg... När kommer receptet på enbärsdricka?
Tänka sig, jag gillar både julmust och cola i lagoma mängder. Jag tänker dock inte tvinga i någon vare sig julmust eller andra kolsyrade drycker, så snäll är jag.
Som jag brukar säga: It's a must!
Johan
Julmust kan nog "smakminnesmässigt" jämföras med root beer.
Man bör nog dricka det som barn för att senare i livet uppskatta drycken.
Till alla här som inte gillar musten för att den e för söt så kan jag varmt rekomendera julmusten från Grebbestadsbryggeri , inte i närheten så söt som vanlig och inte närheten så äcklig som ligth läsk annars är , prova och återkom
Jag har full förståelse för att alla inte gillar julmust. Men det är ju en tradition lika mycket som lutfisk, Janssons Frestelse och inlagd sill.
Själv äter jag inte lutfisk (vilket också har med barndomsminnen att göra, har man sett måsarna flyga runt och skita på långan på tork, vill man inte äta den sen) - men jag är helt för att alls om gillar det ska få äta så mycket de vill.
Nej, Stellan. Det är ingen ärevördig tradition att peta i sig kolsyrat vatten E-nummer. Det är ett ganska sent påfund. Det är väl inte hela världen om folk petar i sig ett par flaskor till jul. Man behöver inte skämmas för det ett dugg. Det är brösttonerna, petitionerna och uppropen jag vänder mig mot. Småironiska eller inte. Och de kommer i regel från samma personer som oroar sig för tillsatser och socker i skinkan.
Nej, vi behöver nya bättre och värdigare traditioner än att dricka färgat artificiellt smaksatt sockervatten med konserveringsmedel till den goda julmaten.
Motstå masspsykosen! Recept på enbärsdricka kommer!
Men lisa, alla julmustar är inte artificiella. Zeunerts (ja jag tjatar) är malt, humle och socker. Ev att det fanns nått E-ämne, men jag är inte säker. Kollar när jag kommer hem.
gustaf: Jag kan tänka mig att mjukna vad gäller mer hantverksmässig julmust. Det kanske var snarstucket av mig att dra alla mustar över en kam.
Enbärsdrickan låter intressant! Väntar på receptet.
Jag fick dricka julmust till julhögtiderna när jag var liten men valde nästan alltid mjölk istället... mamma och morfar delade på min julmust i sin öl (just det, jag hade inga syskon på den tiden). Det är ett fint julmust-minne!
(Och till midsommar/andra högtider var det ju Pommac, men det blev oftast mjölk då också.)
Coca cola har jag köpt några gånger sedan jag var 15, druckit två klunkar och gett bort resten.
Öl är jag väldigt petig med men förra året drack jag något supergott julöl. Liten (hurra), amerikansk och med fin flaska.
Kan det vara den där "klibbiga" sötman som jag och vissa har svårt för? Klibbigt, skummande svart vatten är på något så långt bort från just mjölk man kan komma, och jag höll fast vid mjölken helt enkelt...
Men en kolsyrad sak som jag gillar, apropå Campari soda: whiskey soda! Det kan man dricka lite när som helst beroende på styrka, tycker jag!
God jul!
Men kommer inte all julmust från alla julmusters moder, dvs. koncentratet från familjeföretaget Roberts? Vad är det som är mer hantverksmässigt för vissa sorter?
Själv sällar jag mig till julmustens vänner och tycker också att den passar förunderligt bra till en skinkmacka och en sillbit. När jag väntade mitt första barn för 21 år sedan (i juletid) hade jag en sån där graviditestpippi (det finns ett tjusigt latinskt namn) på julmust och kunde inte på nog.
Julmust är en av livets topp tio alla kategorier, och något jag absolut inte skulle kunna vara utan.
Det gäller att hålla sig till perioderna runt jul och påsk så blir det ännu godare...
Mmmmm, julmust. Obligatoriskt till jul, helt otänkbart vid andra tillfällen. (Och ja, det beror naturligtvis på barndomsminnen.)
Jag håller med dig! USCH för julmust/påskmust/festmust och allt vad de kallar denna äckliga dryck!
Om Karl-Bertil Jonssons jul och Kalle Anka är jultraditioner, så är väl julmusten det. Ibland blir jag trött på att något ska vinna högre status bara för att det är "sen gammalt". Således tycker jag att Stellans julmusttradition är lika ärevördig som andra sena påfund.
Som många påpekat handlar julmusthyllandet antagligen om barndomsminnen, och är man uppvuxen i Sverige efter 1910, så har troligen julmusten funnits på julbordet i samma omfattning som julskinkan eller lutfisken.
Många hyllar gamla svenska läskedrycker från 1900-talet som "klassiker". Man gillar kanske Champis eller Trocadero, eller föredrar Loranga (kolsyrat vatten, socker, tillsatser, färgämne) framför apelsinläsk med ett visst apelsininnehåll..
Man skulle kunna jämföra det med att många svenskar gillar kackiga 80-talsschlagerhits, trots att det finns både ny och gammal musik som är mycket bättre, rent kvalitetsmässigt.
När det kommer till julmusten finns det ju en hel del bullshit inblandat för att få köparen att tro att det just är "sen gammalt". Två exempel är Spendrups "Nygårda", som är en alldeles ny produkt "enligt originalrecept från 1910", och Coca-Colas "Bjäre", som lanserades 2004, och inte bryggs på Bjärehalvön.
Det fulaste tricket när det gäller all sorts läsk inklusive det som kallas cider, tycker jag personligen är när man blandar ut sockret med sötningsmedel för att trimma produktionskostnaden utan någon som helst kundnytta.
Och jag som inte har bloggat på snart en månad för att jag saknar inspiration, kunde ändå skriva av mig lite..
Själv dricker jag helst öl till julmaten iallafall, och glögg till pepparkakorna.
Jag har alltid gillat julmust, det är den enda läsk jag kan tänka mig att köpa i 1.5l pet. Men köper ändå helst i glasflaska.
En kollega bakar sitt julvört med must som degvätska.
Alltså, Liisten very carefully...
Pro Primo: En riktig karl dricker julmust inte f-ing cola. "Friends don´t let friends drink Coke"...
Pro Sekundo: Om min barndoms svagdricka hade funnits kvar hade jag hellre druckit den. Dricka i flaska monterad i skyddande trähäck är JUL. Riktig JUL. Dagens skånska Tomelilladricka är ett surrogat som lär ha kommit till då bristen på gamla enlitersflaskor gjorde att det ursprungliga tillverkningsbandet fick läggas ner. Nu får dagens Tomelilladricka duga. Men om jag lyckas hitta Zeunerts så skall jag absolut prova den.
Säsongens avarter med nya smaker ger jag 17 i. Dels för att de tillkommit i enda syftet att knipa marknadsandelar genom att erbjuda något "nytt". Som då skulle vara "bättre" för att det är nytt. Jag menar det går synnerligen utmärkt att brygga kvalitetsöl genom att följa de tyska renhetslagarna från 1516. Utan tillsats av kemikalier eller andra nyheter.
Nej, Lille julafton, nygjord julskinka, en vörtbrödsskiva, en skiva varm skinka, senap och ett glas julmust. Då Jädrar imej!!
:o))
Örjan: Root beer har jag förstås druckit som barn. Det smakar också illa (och artificiellt), fast inte lika. Den amerikanska läsk som jag tycker mest påminner om julmust är Dr.Pepper. Fy tusan!
Jag säger bara: Must is a must!!
Jag vill minnas att julmusten smakade bättre förr... numera dricker jag den bara till potatisgratäng med purjolök och prästost - det bara hör ihop i min mun!
jomen det är ju gott till prästost och smör på gammeldags tunnbröd också!
i sin ensamhet - NEJ
Det enda julmust duger till är att blanda med gin.
Jag vet inte hur länge något ska ha funnits för att det ska kallas tradition, men jag har druckit julmust i hela mitt liv, och jag är inte precis purung. Så jag för mig är det en tradition i alla fall.
Och recept på enbärsdricka testar jag gärna!
Julmust hör till. Men det är trist med E-numren, det är det.
Den där enbärsdrickan vore strået vassare. Jag har bara smakat Björnekullas och den var goood.
Min växande kärlek till musten under senare år är delvis en protest mot Coca cola.
Coca cola vill så gärna vara en del av julen. Men all deras jul-reklam varje år är en förolämpning mot Julen och mot mig personligen.
Ett multinationellt företag när det på tydligaste sätt visar sin blodsugande, utsugande äcklighet. Som struntar i allt och alla och den lilla människans traditioner.
Väntar med spänning på enbärsdrickan. Låter intressant med Zeunerts, var hittar man den?
Jag tycker inte om julmust, det smakar lika sötsliskigt som all annan tillsatsstinn läsk!
Men, när jag (skåning) på besök i min nuvarande sambos norrländska hemstad blev bjuden på Zeunerts julmust, blev jag förälskad, den var så god.
Eller var det så att jag befann mig i sällskap av en människa som jag förälskat mig i, i en tid och en plats då jag hade kunnat bli bjuden på vad som helst och det hade smakat fantastiskt för att det bjöds av denna fantastiska människa? Det vet jag inte. Däremot är det så att jag efter den dagen blev omvänd och nu måste ha Zeunerts till jul.
Kent: I Malmö köper jag den på Ica Maxi.
Gillar inte heller julmust, tycker det är lika coolt som Fanta ungefär. Att musten är hajpad beror på att den inte finns att köpa året runt. Påskmust finns,när kommer marknadsförarna på att det ska lanseras en midsommarmust? Den sötsliskiga musten borde väl passa lika bra/dåligt till matjessill och gräddfil som till julbordet?
Jag säger bara Mumma; Porter, öl, fruktsoda/sockerdricka, portvin och en dash gin.
Så härligt att läsa alla färgstarka inlägg. Tänk att julmust kan vara ett så laddat ämne!
Med särskild hälsning till Anna S.
Jag inser att jag kommer att få på pälsen efter följande bekännelse, både av julmusthatare och d:o älskare.
Jag har alltid gillat julmust och det har säkert sin upprinnelse i barndomen som många redan antytt.
Min numera närmast maniska förtjusning i julmust tror jag tog sin början när våra bryggerier i sin allvishet beslöt sig för att avskaffa musten under perioden efter påsk och fram till jul. För er som är för unga för att minnas: Jo det fanns en tid när jul/påskmust såldes under hela året. Visserligen hette det bara Must under mellanperioden men innehållet var detsamma.
Numera har jag dock tillgång till must under hela året!!! Hur det går till? Jo historien tog sin början när Coop efter jul reade ut sitt lager av julmust till det facila priset av 9:- per back. Det blev 14 backar den gången. Herregud, skänker dom praktiskt taget bort julmusten så måste man ju passa på. Och det räckte hela året nästan ända fram till jul.
Året därpå gick jag och väntade på en ny rea när jag plötsligt insåg att detta håller på att gå åt h-vete, musten är slut. Då vidtog ett frenetiskt jagande efter enstaka backar i olika affärer. Att lightversionen inte är speciellt omtyckt framgick med all önskvärd tydlighet. Den kunde man få tag i lite varstans men är inget för en äkta julmustälskare.
Nåja, jag lyckades så småningom skrapa fram fyra backar och lyckades därmed klara mig fram till påsk.
Sedan den gången tar jag inga risker och köper numera ett rejält buffertlager till ordinarie pris. Den största svårigheten är att hitta ett förvaringsutrymme där man inte riskerar långfingrade eller förfrysning av den ädla drycken.
Efter en seg gnällig höst är jag äntligen frisk och postitv till allt. jag gillar både julmust och republik! Detta serverar jag helt utan analys.
Hälsar
/Malin
Jaja, drick er julmust dårå. Bara jag slipper känna lukten. ;-)
Jag älskar julmust!
Men framförallt så älskar jag det knäckebröd som numera har blivit tradition på julbordet.
Och vätskan i detta bröd är just, JULMUST!
Heter tom julmustknäcke. Gammalt Allt om Mat-recept.
Är så glad att det även finns påskmust, ännu ett tillfälle att sörpla i sig denna dryck fylld av barndomsminnen......
Sorry Lisa....
Julmust är ett måste till hårdmackan och skinkan som knappt kallnat kvällen före julafton då allt är pyntat och färdigt och puh jag blev andfådd av längtan!
Sidor