View the discussion thread.
Du befinner dig på Sveriges matigaste sajt. Vi som har startat den vill att Taffel.se ska bli den självklara svenska samlingsplatsen för matnördar och matälskare.
Kommentarer
Var hittar jag denna lisa????
Oj då, det var inte mycket jag hade på min lista. Här är i alla fall det dussin små saker jag har lyckats äta hittills. Trösten är ju att jag har MASSOR kvar...
2 – Gruyère: Ja, jag har ju bott i Schweiz så det har jag inte kunnat undgå.
21 – Choklad från Amadei: Mums!
29 – Svensk råräka: Räknas små yttepytteräkor som egenhändigt samlats in i tidvattenpölarna i Normandie och kokats hemma i svärmors kök? I så fall, svar ja.
35 – Ostron: Jag älskar ostron, men de gillar inte mig. Sist tillbringade jag en natt på akuten, så jag undviker ostron numera.
63 – Handmortlad pesto: Ja, absolut!
67 – Smultron på strå: Det var länge sedan, men oh så gott det är.
71 – Pata negra: Japp. Mer än en gång.
76 – Råbiff: Ofta. Jag minns ännu med stor saknad mitt ”boucherie chevaline” i Lausanne som gjorde råbiff på hästkött.
80 – Lutfisk: Har ätit det, men erkänner villigt att jag avskyr det.
83 – Svensk kalixlöjrom: Ja, så ofta som möjligt.
87 – Gotlandslamm: Oh ja.
89 – Färska franska macaroner: Jag har även bott i Frankrike... så ja, naturligtvis.
Kan man dö lycklig utan att ha ätit handrullade köttbullar, svenska kräftor, helstekt spädgris, småländska isterband eller en riktigt god carbonara? Nix!
Men! Viss överrepresentation av ruttna, sura, jästa, fermenterade livsmedel på listan? Det är ju bara sensationellt äckligt. Inte på något sätt omistligt enligt mig.
Bra lista, de flesta saker som jag spontant kom att tänka på är med (plus ett gäng som jag absolut måste pröva). Fast borde inte "percebes" (har de något svenskt namn?) platsa? Och ladugårdsdoftande opastöriserat smör från exemplevis Bordier i Bretagne.
Fårhuvud, lunnefåge (där den ine är fridlyst) och percebes (långhalsar) är härmed införlivade.
Är inte "öistan" lite kort?
Det saknas faktiskt bara 14, inte 15 - en onumrerad komage gömmer sig efter nr 45...
Kurt: Vad menar du?
Jag åt en ma po dofu igår, på plats i Peking. Mitt middagssällskap såg inte ut att vilja sätta upp den på sin 100-lista (jäkla kyckling-med-cashewnötter-som-mamma-skulle-gjort-den-hemmavid-terrorister!).
Peter: Ja men nu har kan de pricka av den i alla fall!
Lisa: Jag tror Kurt saknade själva listan i den summariska texten ovan eftersom diskussions-postningen kom upp på hemsidan innan front-artikeln, vilken i sin tur också dök upp i RSSen innan den hamnade på förstasidan. I samma anda saknas fortfarande diskussions-postning till den Karelska steken.
Tack för fantastisk lista.
Men vilka 5 var det på originallistan Du inte hade ätit?
Några kommentarer
34 Ett ostra flera ostron
47 Testiklar-även kallat Rocky Mountain Oysters för den som söker recept
53 Durian-vad betyder D25?
76 Mandelriska -Protest en av de vackraste svamparna med sin sammetslena hatt. Smaken i rått tillstånd påminner om skaldjur
78 Tack för tips om Eskilstuna-företags produkter
Örjan: D28 tror jag att det ska vara den gode Dag hade nog fel. Googla så hittar du diskussioner om olika sorter. D28 anses vara godast.
Ha, åt chou doufu igår kväll (populärt bland Linköpingsbor, tycks det. Fast jag är i Taipei, inte Beijing...) och manet alldeles nyss. Dessutom fick jag pricka av abalone på ursprungslistan.
Vad som saknas? Hmmm. Rimmad oxbringa, definitivt. Och känguru, tycker jag nog.
Engelska crumpets. Med en stor dollop of butter.
D24 ska det vara enligt Dag som just svarade.
Mattias: På den fantastiska sajten http://taffel.se
Lisa>> Ja nu har du verkligen slängt din fejkade folklighet över bord...
m: Självironi är oändligt mycket svårare än sarkasm. Både att utöva och att uppfatta. Try it, you might like it ...
Några saker på listan har jag väl prickat av, några saker kommer jag aldrig kunna förmå mig att äta.
Men klappgröt borde vara med på listan, fluffig, trygg, feel good mat som ger starka barndomsminnen -
http://roslagsmat.blogspot.com/2008/01/tubbykjm.html
Zelca: Tyvärr hann sagosoppan före men i princip håller jag med om klappgröten. I Finland kallas den vispgröt och finns att köpa färdig.
Har ingen egen blogg, så jag listar här. Jag lyckas nog hittills bara pricka knappt ett trettiotal av sakerna på er lista, men kan fylla på med tio (eller, nåja, nio då om vi ska vara petiga, men tio låter bättre) mindre vanliga godsaker jag ätit, som jag inte hittade på listan:
1.Havssulvingar (tillagade ungefär som revbensspjäll)
2.Lunnefågel (t.ex. fylld med sockerkakssmet och russin och sedan kokt)
3.Färsk grindval (i härliga, entrecote-liknande biffar)
4.Valspäck
5.Rattlesnake ”crab cakes”
6.Bisonkött
7.Fårhuvud (ugnsgrillat, inklusive ögon)
8.Blodpölse (som blodpudding men med mycket pepparkakskryddor, kokt i hopsydd komage som blir grön när man kokar den, fint mot den dovt röda pölsen)
9.Tretåig mås (kokt)
10.Och så två som får dela tiondeplatsen. De fanns med på er lista men är så läskiga att allmänheten ändå borde varnas. Allt som listats ovan är gott, men sushi på sjöborre (19) och friterad grishjärna (56) tillhör nog de få saker jag prövat men sagt aldrig, aldrig någonsin igen! Sen kan ni tycka det är hur gott ni vill…
Lisa>> Jag välkomnar den omdrejningen. Det är ju vad jag sagt hela tiden.
Men "Älg i gris"! Varför är inte den med???
Åt den förra veckan på Saerimners mathantverksgala, då vinnarna i SM i mathantverk korades. Underbar idé och underbart gott:
Älgfärs med trattkantareller, in stoppad i tunt skuren sida av gris, sedan ugnsbakad. Till det ugnsstekta rotsaker. En och annan välkryddad älgkorv slank också ned, får jag erkänna.
Man behöver inte åka till Kina för att äta exotiskt!
Werner: Då har du missat en hel del! Jag kan villigt erkänna att jag varken gillar surhaj, lutfisk eller surströmming. Men några av de bästa sakerna jag ätit är just fermenterade, jästa eller rent av mögliga. Allt från vin och vanilj till en härlig gorgonzola. Och ett liv utan fisksås är inte mycket till liv. För övrigt är inget av livsmedlen ruttna om de inte är felaktigt behandlade.
Även om jag inte håller med om merparten å Er lista så har ni prickat in några utav mina favoriter:
Filbunke
Skyr (finns i Danmark!!!)
Råbiff
Hjortron
Kimchi (Tistelvinds Medium)
Smultron
Åkerö-äpplen
Macrons (pirre hermé, paris)
Kanske är jag mer svensk-fokuserad än Taffel-redaktionen...?
Cristoffer: Vi har försökt bortse från självklarheter soch saker som kostar mer än de smakar (mentala smaklökar inräknade). Men alla har ju sin lista, det är det som är intressant.
Ni har verklien satt igån tankar i mig! Jag håller på med en egen lista..dock inte publicerad ännu.
Detta var vansinningt kul! /Cristoffer
Tror ni har glömt några...:
1. Flötgröt - grädde i kvadrat
2. Vällagrad balsamvinäger
3. Hackebof och/eller svensk plankstek - syltornas paradnummer. Aldrig är fet och flottig mat så magisk
4. Färska bondbönor
5. Färsk ugnsbakad blodpudding eller hemlagad pölsa
6. Amerikafläsk - toksalt fläsk typ Pancetta
7. Skogshallon
8. Tunna pannkakor gräddade i riktig pannkakspanna
Listan lutar åt det rustika. Farmors kök kanske?
Ugnsstekt småbocksantilop, marinerad i vinäger, fylld med kryddnejlika och vitlök.
Nä, jag har inte ätit det, läste det bara i boken igår kväll, Pojkår av J.M. Coetzee :)
Hemmagjord Béarnaisesås - godare blir det inte! Jag lovar, man behöver inte vara proffskock - man måste bara vara lite envis och beredd att öva några gånger.
Souvas i all ära, men en redig köttsoppa på ren, med märgben som ger en gudomlig buljong och massor av klimp. Suck!
Jag noterar att den här artikeln har en del år på nacken men kan inte låta bli att göra ett inlägg då jag måste få tipsa om Casu Marzu! Denna fårost från Sardinien med levande maskar är ett måste för den äventyrliga matnörden!
Trevlig lista. Jag antog att den inte var sammansatt för att verka äcklig utan för att tipsa om spännande mat. Tack! Kimchi är en smaksensation och nyttig men den görs inte på chili utan koreansk rödpeppar och Tistelvinds kimchi är mer som surkål med chili i. Kolla Jennie Walldéns recept. Jag håller med om att rakörret är godare än surströmming som känns slemmigare. Den hemgjorda rakörret jag åt hade mer en doft av gammal möglig ost :-)och vem gillar inte det?
Sidor