View the discussion thread.
Du befinner dig på Sveriges matigaste sajt. Vi som har startat den vill att Taffel.se ska bli den självklara svenska samlingsplatsen för matnördar och matälskare.
Kommentarer
För en förskräcklig massa år sedan hade jag (i en trevlig relation) en inloånad svärfar som var konstnär och bodde med strandtomt vid sjön Mjörn.
Där gick en lien bäck upp till ett kärr
På den lilla bron över bäcken alldeles vid mynningen kunde man stå så här vid påsk och se ner i det grunda vattnet och titta på gäddhonorna när de vandrade upp för att släppa sin rom. Feta sju-åttakilos gäddor.
Jag riggade snaror av pianotråd (nåja, tunn ståltråd) och det gick alldeles utmärkt att försiktigt sänka ner dessa snaror över gäddornas huvuden och dra till när snaran var precis bakom gällocken - hej vilke lustiger dans det blev och upop på bron och så en kniv genom huvudet rätt ner i trädäcket, Pang!
Försiktigt kunde vi skära ur romsäckarna och röra med ett "glas" brännvin och lite salt, det riktigt bubblade kring vispen, men alla ådror och hinnor fastnade och efter idogt arbete var rommen glänsande vacker och "pärlig".
Någon sa att man skulle frysa rommen för att få bort binnikemask och parasiter vilket jag aldrig gjorde och aldrig heller drabbades av. Underbart gott, med redig fisksmak och tillsammans med "rømme" och rödlök. Annat än löjrom Lisa!
Jag tycker av någon anledning att den svarta stenbitsrommen smakar ännu sämre än den röda. Däremot älskar jag Rossinis laxrom och forellrom.
Jag har haft fördelen av att ha mina gamla föräldrar i fiskeläget Viken i Skåne och när de var något yngre fick jag årlig leverans av blekrosa lätt "rimmad" kvabbsorom som var hemrörd.
Tänk det är en alltigenom behaglig njutning att lägga en driva sådan rom på en bit starksmakande pumpernickel eller danskt rågbröd, hacka lite rödlök över och toppa helst med en klicka sæterrömme från Norge.
Det är ju så grymt 80-tal att de färgar rommen. Jag menar som estetiskt inslag är färgad rom lika hett som vita skinnsoffor och neonskyltar inomhus. Men smaken är ju så fabulös, men hur får man tag på ofärgad rom som vanlig kund?
Favoritrom är oavgjort mellan forellrom och sjöborre. forellens härliga slemkulor som poppar i munnen är nästan på pricken lika njutbart som sjöborrens fantastiska kräftsmörssmakande kräm. Det är två lika materotiska upplevelser.
Däremot har jag svårt att förstå vad som gör störromen så speciell, har bara ätit det en gång, men då var det tydligen hög kvalitet men smakade riktigt salt och fiskigt, ingen hit.
Ofärgad färsk kvabbsorom är en uppenbarelse. Om någon vill ha två burkar kolorerad så finns fotomodellerna till bilden hemma hos mig. Bara att hämta.
Ja brukar använda klorin mot misfärgningar.
Håller med Kristoffer. Den illröda rommen är lika pinsam som den vita skinnsoffan. Jag förstår verkligen att man färgar sega råttor och salta fiskar, för tanken med lösgodis är ju att det ska se skoj ut. Men det är aldrig roligt med azo-färger i fiskrommen.
Jag slår gärna ett slag för gäddrom. Förutom salt (eller istället för) kan man smaksätta kaviaren med hackad lök och konjak.
Fast talar vi färg är abborrens rom fantastisk, så lysande eldgul att den kickar vilket e-nummer som helst.
Jag ääääälskar "hemgjord" stenbitsrom och det är för mig den bästa rommen.Nu är jag ju lite lat så jag har brukat låta mamma sköta jobbet, det gör hon så bra men i år blev mamma lurad.Hon ville beställa rom i fiskaffären som vanligt men blev erbjuden att få den preparerad av dem.Mamma som fyller 75 år i år och tyvärr inte är riktigt kry tyckte att det lät bra och beställde två burkar.När hon skulle hämta dessa var rommen rödfärgad och hon fick dessutom betala 200 kr!
Själv hade jag sagt nej tack, ta ni er gamla rom och sälj den till nån annan men det vågade inte mor. Nu var iaf rommen godare än på snabbköpet men ändå, det var inte som mammas egen.
Hoppsan, där fick ni min mailadress istället för mitt namn :)
I mitt recept på kvabbso-soppa använder man rommen som tillbehör när soppan är färdig. Ingen annan som gör så?
När vi var små åt vi rödspätta ibland, ugnsbakad, och ack vad jag tyckte den rommen var god... vilket jag knappt vågade säga högt till mina syskon. Men jag har inte ätit det på flea år nu, bara illsvart fejk nån gång till påsk...
Är det inte dags att låta den byta namn till sjubitsrom också?
Stenbit/kvabbso
Denna hemsida ger mycken info.
http://hem.passagen.se/kent.andersson/sjurygg.htm
Reflektion.
Stenbit på årets kock (som okänd ingrediens)?
Hur många kockar skulle klara att flå en stenbit?
I sig är ju stenbit politiskt korrekt- överhuvud taget ej listad.
På torsdag skall jag servera stenbitssoppa.
Det är tråkigt att färga mat och göra den till något som den inte är. Undrar hur färgningshysterin uppstod?
Sidor