Borgerlighetens allt annat än diskreta charm
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8141","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-852","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"600","height":"449","alt":"p\u00e4rlh\u00f6na"}}]]
Första gången jag åt pärlhöna var i Paris en vårdag för snart fem år sedan. Bar jag pärlor?Absolut. Fanns där spetsgardiner? Självklart. Clafoutis till efterätt? Jajamensan. Sedan dess har pärlhönan för mig haft den där alldeles särskilda glansen av borgerlighet, det där livet av Svenskt Tenn och bländvita tenniskläder jag aldrig själv skulle uppnå eller ens eftersträva i sin helhet men som såväl estetiskt som kulinariskt har åtskilliga poänger. Jag gillar pärlhalsband, två rader. Bara en droppe sherry, tack.
Det betyder alltså inte att pärlhönan är trist eller stel eller ens så himla dyr (129 kronor kilot på Ica Aptiten på Torkel Knutsson-gatan i går) men med sin mildvilda smak ger den precis den sortens diskreta exklusivitet som kommer ur ett liv av självklara privilegier. Ja, inte för hönan då.
Tvåradig pärlhöna, bourgeouis stylee
Receptmakare: Isobel hadley-kamptz
Portioner: 4-5
Tid: 1 timme 20 minuter
Pärlhöna smakar som kyckling fast mer och lite lite vilt. Lårköttet är mörkt och bröstköttet vitt. Den är magrare än kyckling och blir lätt torr om man inte öser.
- 1 pärlhöna, ca 1,5 kilo
- 1 lök
- 4 vitlöksklyftor
- 3 äpplen
- 500 g rotselleri
- 2,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl vitt vin (oekad chardonnay)
- 2,5 dl färskpressad äppeljuice eller äppelcider
- 50 g smör
- 2 kvistar rosmarin
- salt & peppar
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Hacka lök och vitlök fint.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena
- Skala och tärna rotsellerin i tärningar om ca 2,5 cm
- Smält hälften av smöret i en djup stekpanna på medelvärme. Ha i lök, vitlök, äpple och rotselleri och fräs tills det får lite färg. Ha i finhackad rosmarin. Ha på äppeljuice och vin och låt sjuda i 10 minuter.
- Smält under tiden resten av smöret på hög värme i en gryta som rymmer både fågel och grönsaker och som går in i ugnen.
- Bryn hönan runt om på hög värme tills den får bra färg. Ta upp och häll bort det svarta smöret.
- Lägg tillbaka hönan i grytan, salta och peppra och häll över grönsakerna. Häll i hälften av grädden.
- Sätt in i ugnen, kör i 50-60 minuter tills fågeln är klar (testa vid benet). Ös med ca 10-15 minuters mellanrum med resten av grädden och när den är i med saften från grytan.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citron om äpplena var alltför söta.
- Ta upp fågeln, stycka (anatomin är lite annorlunda än kyckling, men om man bara ser upp går det rätt lätt), servera delarna i såsen.
Kommentarer
Du matbloggar!!!! Grädde. Cider. Fantastiskt!
Det blev supergott, tack för ett suveränt recept.
Gråter lite.
Åh, jag har sett liknande italienska tillredningar där man använder mejeriprodukter och syra och uppmuntrar att såsen skär sig, aldrig provat själv, men nu blev jag riktigt sugen! Och du använder cider, det gör mig så glad :)
Dör. Av. Avundsjuka. Övriga kommentarer överflödiga.
Jag vill också ha en ICA i närheten som har pärlhöns till försäljning. (Hatar närförorten - ibland.) Om jag skulle ha turen att snubbla över en sådan, skulle jag definitivt laga något som det ghär.
Nu tänkte jag försöka mig på detta recept, men råkade på patrull direkt...
In på Systemet och frågade
-Hur vet man vilka Chardonnays som är oekade?
-Ehh skall fråga...
-Du kan ju ta en Chblis, de är ju oekade!
-Kolla vilka som inte är smöriga (eller om det var tvärom), då borde de inte vara oekade! Fastoups den här var det ändå.
Iväg och fråga igen.
-Skall det vara i mat så är det viktigare med syran (vet inte om jag minns rätt), så ta denna Jacob's Creek Riesling istället.
Nu undrar jag om det finns något bättre sätt att få veta om en Chardonney är oekad?
Funkar det med Riesling istället?
Tackar på förhand
Sidor