Pasta med ärtpesto och sparris

Herr Aussilin, en mycket lärd napoleansk advokat och skicklig violonspelare, åt en kväll middag hos mig och utbrast, då han fick något som verkligen tilltalade hans gom:

Questo é un vero boccone de cardinale! (Det här var allt en bit som skulle falla en kardinal på läppen!)

– Varför, genmälde jag på samma språk, säger ni inte som vi: mat för en kung?

– Kära du, svarade han, vi italienare menar att konungar inte kan vara finsmakare, emedan deras måltider är för korta och högtidliga. Men kardinalerna, ack!!! Och han utstötte ett sakta, för honom egendomligt litet brummande: huhuhuhuhuhuhu!

Pasta med ärtpesto och sparris

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 20 min

  • 4 portioner pasta
  • 3 dl gröna ärter (djupfrysta)
  • 100 g parmesan
  • 1 dl cashewnötter, naturella
  • 25 g smör
  • 1 knippe sparris
  • 1 citron
  1. Koka upp rejält med välsaltat vatten till pastan i en stor kastrull, och ytterligare vatten till ärtorna i en lite mindre kastrull.
  2. Ta fram din matberedare. Riv parmesanen.
  3. När vattnet kokar i de båda kastrullerna, häv i pastan respektive ärtorna.
  4. Koka ärtorna en halv minut, slå bort vattnet och mixa genast varma ärtor, parmesan och cashewnötter till slät pesto tillsammans med en skvätt olivolja.
  5. Smält smöret.
  6. Bryt eller skär bort sparrisarnas tjockändar – så liten bit som möjligt – och kasta bort. När mindre än en minut av pastans koktid återstår, låt sparrisen koka med. Slå bort kokvattnet, dressa pasta och sparris i smält smör och pressad citron och servera med peston.

Ingresstext från Brillat-Savarins mycket underhållande verk Smakernas fysiologi.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren