Soppa mot letargi
Och det blev faktiskt riktigt bra. En nätt liten vitaminkick med härliga färger så här på höstdysterkvisten.
Har man inte färsk kokosnöt går det lika bra med kokosmjölk. Eller bättre kanske. Citronen får gärna ersättas av lime. Den svarta rökta kardemumman kan uteslutas helt och i stället för vanlig svensson-curry kan man ta någon flashig currypasta. Och vad man vill slänga ovanpå soppan är förstås öppet för diskussion. Men rimmat fläsk är ju alltid gott och lite kråssåver sådär med curry, kokosnöt och svart kardemumma. Som falukorvswok, fast bättre.
Skippar du fläsket och byter ut kycklingfonden mot motsvarande mängd grönsaksbuljong så har du en fullt njutbar vegansoppa (inte soppa på vegan, dummer, sådana smakar inte gott! En soppa för veganer!).
Morotssoppa för håglösa
receptmakare: Margit richert
4 portioner
Tid: 30 minuter
- 1 hackad gul lök
- 1 msk neutral olja
- 2 tsk currypulver
- lite cayennepeppar
- 2 svarta kardemummor (den rökta sorten)
- 4 ganska stora morötter i slantar
- 8 dl vatten
- 1 msk kycklingfond
- köttet av 1/4 kokosnöt, rivet
- ev. salt
- saften av 1/2 citron
- Till servering
- Knaperstekt rimmat fläsk i små tärningar
- riven färsk kokos
- Stek löken genomskinlig i oljan. Tillsätt curry, cayennepeppar och kardemumma och låt dem fräsa med ytterligare ett par minuter,
- Dumpa övriga ingredienser utom salt och citronsaft och koka allting mjukt.
- Ta upp kardemummapungarna och kasserea. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och citronsaft och späd med mer vatten om soppan verkar för tjock. Toppa med knaperstekt rimmat fläsk och riven kokos.
Kommentarer
Ser jävligt gott ut, faktiskt!
Åh, spännande. Men var hittar man rökt kardemumma? Det har jag aldrig hört talas om förut...
Sidor